latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:42 ⇒ 22/05/2019 | 08:51 | Autor: RTRS

Od 1. juna nova pravila o uvozu automobila

Sa 1. junom, definitivno stupaju na snagu nova pravila uvoza automobila u Bosnu i Hercegovinu. Time se praktično zabranjuje uvoz automobila sa standardom nižim od Euro 5. S obzirom na to da je, od 83.000 uvezenih automobila u prethodnoj godini, osamdesetpet odsto polovnih - postavlja se pitanje kakav će uticaj primjena ove odluke ostaviti na tržište zemlje sa najstarijim voznim parkom u Evropi.

Evropski standard za domaće tržište - tako bi se mogla opisati Odluka Savjeta ministara iz marta ove godine kojom se ograničava uvoz na putnička vozila. Time se zabranjuje uvoz automobila sa Euro 4 motorom. Iako je bilo spekulacija o prolongiranju početka primjene odluke, iz resornog ministarstva sa bh. nivoa odgovor.

- Odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa objavljena je 26. marta 2019. godine u Službenom glasniku BiH broj 23/19, a stupa na snagu 1. juna 2019. godine - naveli su iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U praksi, nova odluka znači ekološki čistije automobile na tržištu. Iako je odluka nesporno u skladu sa evropskim standardima, za razliku od evropskih, bh. građani neće dobiti poreske olakšice na kupovinu automobila prihvatljivijih životnoj sredini. Prema procjenama upućenih, ova odluka bh. građanima samo će suziti izbor polovnjaka po povoljnijim cijenama, što će opet ostaviti posljedice na tržište.

- Što se tiče uticaja na dalju prodaju u BiH, pretpostavka je da će se kupci slabije kupovne moći okrenuti domaćem tržištu i samim tim, da će se smanjiti uvoz vozila - kaže Slavko Gašparević, voditelj poslovnice auto-salona Kramar Banjaluka.

Iako Gašparević ne očekuje konkretnije turbulencije na tržištu, kaže, moguće je da do 1. juna uvoz "polovnjaka" sa Euro 4 motorom bude nešto veći. Vozila sa većom euro normom na tržištu su i sada skuplja.

Za privrednike vijesti su nešto povoljnije, jer će se terenci sa Euro 4 standardom i dalje moći uvoziti. Uprkos tvrdnjama da većih poremećaja na tržištu ne bi trebalo da bude, u Privrednoj komori Srpske na primjenu nove odluke ne gledaju blagonaklono.

- Ta odluka će biti izuzetno teška za stanovništvo i privredu Republike Srpske i treba da se stvore svi preduslovi kako bi se jedna takva odluka mogla sprovesti u praksi - navodi Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Јedan od osnovnih preduslova, stava su u Privrednoj komori, jeste onaj o usvajanju Odluke o kvalitetu goriva, koju nemamo već dvije godine, zbog čega je tržište u određenoj vrsti vakuum zone. Sam proces uvoza ostaje isti, a povoljna je vijest da će oni koji su naručili vozila sa Euro 4 standardom moći da ih uvezu uz određene dokaze, u roku od 90 dana od dana primjene odluke.