latinica  ћирилица
21/05/2019 |  20:55 ⇒ 22/05/2019 | 08:14 | Autor: Agencije

Meteorolozi najavljuje suše na Balkanu

Meteorološki servis AccuWeather objavio je evropsku sezonsku prognozu za ovo ljeto u kojoj predviđa intenzivne vrućine u svim dijelovima Evrope.
Meteorolozi najavljuju velike vrućine u Evropi (foto: AccuWeather) -
Meteorolozi najavljuju velike vrućine u Evropi (foto: AccuWeather)

Dok će se Evropljani suočavati sa sušama, loše vrijeme će biti problem za stanovnike drugih dijelova svijeta, navodi ovaj servis.

Dugotrajni suvi periodi mogli bi ugroziti poljoprivredu, jer će nedostajati kiše u velikom dijelu kontinenta tokom ljetnjih mjeseci. Opasni toplotni talasi će se razvijati od Pirinejskog poluostrva do Ccntralne Evrope. Najveća priča ovog ljeta vjerovatno će biti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske. Vrućina će početi u junu preko Pirinejskog poluostrva prije nego što se proširi na sjever i istok tokom ljetnjih mjeseci, prognozira AccuWeather.

Američki meteorološki servis navodi kako će ljeto pred nama biti toplije od prošlogodišnjeg kada su zabilježene rekordne temperature u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije.

Prognoziraju se visoke temperature iznad 38 stepeni Celzijusovih u sjevernoj Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Intenzivni toplotni talasi i dugi periodi suvog vremena tokom ljeta donijeće visok rizik od požara u većem dijelu zapadne i srednje Evrope. Vlažna zima i proljeće u većem dijelu zapadne i srednje Evrope rezultiraće i bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina, predviđaju meteorolozi američkog servisa.

Za područje Balkana prognoziraju se i oštre grmljavine tokom cijele ljetne sezone.

Iako ovaj region neće biti imun na toplotne talase, ekstremna toplota će biti ograničena. Opasne oluje će ugroziti Grčku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, te dijelove Mediterana, istočne Evrope i Rusije, navodi servis.

Ovog ljeta jedino će dijelovi istočne Evrope biti pošteđeni čestih toplotnih talasa. Ipak temperature u Litvaniji i Ukrajini mogle bi se nakratko popeti i do 38 Celzijusovih, dok će grmljavine pogoditi Bjelorusiju, Ukrajinu i Moldaviju.

Prema dugoročnoj pronozi bh. meteorologa, nakon obilnih padavina i oblačnih dana, duži sunčani periodi i vjetar južnog smjera usloviće porast temperatura od 28. maja do 4. juna.