latinica  ћирилица
24/05/2019 |  08:20 | Autor: RTS

Đukanović i Zaev: Uzorni odnosi temelj za ekonomsku saradnju

Uzorni odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji nisu imali zastoja čak ni u vremenu raspada bivše Јugoslavije, predstavljaju dobar temelj za unapređenje saradnje i brojne mogućnosti prije svega u oblasti ekonomije i turizma, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon sastanka sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim.
Zoran Zaev u posjeti Crnoj Gori (Foto: predsjednik.me) -
Zoran Zaev u posjeti Crnoj Gori (Foto: predsjednik.me)

Milo Đukanović je na radnoj večeri koju je priredio za Zorana Zaeva i delegaciju Sjeverne Makedonije iskazao zadovoljstvo što su u posjeti Crnoj Gori i naglasio je da je to prilika za razmjenu mišljenja oko važnih procesa u dvije države i regionu.

Đukanović je čestitao Sjevernoj Makedoniji i premijeru Zaevu na izuzetnim ostvarenjima u prethodnom periodu – potpisivanju Prespanskog sporazuma i pristupnog protokola za prijem u NATO-u.

Izrazio je očekivanje da će Sjeverna Makedonija sredinom godine otpočeti pregovore za prijem u EU.

- Naš cilj je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući i uspostavimo evropski sistem vrijednosti - dodao je Đukanović.

Posebno je pohvalio oporavak makedonske ekonomije što, kako kaže, otvara prostor za nove mogućnosti saradnje i sa Crnom Gorom.

Crnogorski predsjednik je iskazao očekivanje da će uskoro uspostaviti saradnju i sa novim kolegom, predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Penderovskim, i zajednički dati doprinos međudržavnoj i regionalnoj saradnji i daljoj integraciji.

Zoran Zaev je naglasio da je politika koji vodi Đukanović primjer progresivne politike ka NATO-u i EU. Upoznao je Đukanovića sa napretkom koji Sjeverna Makedonija ostvaruje na planu integracija i ekonomije, ističući da će im podrška i iskustvo Crne Gore biti dragocjeni.

- Crna Gora je odličan primjer u EU i NATO integracijama, želimo da podijelimo iskustva sa vama - naglasio je Zaev.

Đukanović i Zaev razgovarali su i o aktuelnim prilikama u regionu sa zajedničkom ocjenom o potrebi prevazilaženja otvorenih pitanja u pravcu pune integracije u EU.

Danas će biti održana zajednička sjednica vlada dvije države.