latinica  ћирилица
24/05/2019 |  10:23 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija je vaša domovina - čuvajte srpski jezik i ćirilicu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas učesnike Svesrpskog dječijeg sabora koji okuplja srpsku djecu iz regiona i dijaspore, poručivši im da je Srbija njihova domovina i da čuvaju srpsku kulturu i ćirilično pismo.
Aleksandar Vučić u društvu djece srpskog porekla iz dijaspore - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić u društvu djece srpskog porekla iz dijasporeFoto: TANЈUG

Vučić je rekao da Srbija danas prvi put kao praznik obilježava Dan slovenske pismenosti i ukazao na važnost čuvanja pisma i jezika.

- Molim sve vas koji živite van granica Srbije da čuvate svoj srpski jezik, da dobro naučite i koristite ćiriličko pismo. Brinite o svojoj zemlji, a oni koji su tu, neka uče i sklapaju prijateljstva - poručio je Vučić, prenosi Televizija "Pink".

Manifestacija Svesrpski dječiji sabor održava se od 23. do 28. maja u Beogradu i Tršiću pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije.

Sabor je ustanovljen s ciljem afirmacije identiteta i jačanja pripadnosti i vezanosti sa maticom u okviru najmlađe populacije.

Na Saboru učestvuju djeca srpskog porijekla koja žive u inostranstvu uzrasta od 10 do 14 godina iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Rumunije, Francuske, Švedske, Njemačke, Norveške, Velike Britanije, Australije i SAD.