X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/05/2019 |  10:49 ⇒ 11:02 | Izvor: RTRS

RUGIPP: Dvodnevni seminar o uspostavljanju katastra nepokretnosti (FOTO)

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove organizovala je 23. i 24.maja 2019.godine na Јahorini seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnosti. Seminar je organizovan u okviru kampanje "Uknjiženo vrijedi viš" i projekta"Registracija nepokretnost".
Seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnosti - Foto: RTRS
Seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnostiFoto: RTRS

RUGIPP je do sada upostavila katastar nepokretnosti kao novu jedinstvenu evidenciju koja sadrži i tehničke i vlasničke podatke o nepokretnostima, u ukupno 266 katastarskih opština na teritoriji cijele Republike Srpske.

Trenutno je u toku postupak osnivanja katastra nepokretnosti u 56,  a pripreme su u toku za još 80 katastarskih opština.

Uspostavljanje katastra nepokretnosti za same građane i pravna lica znači da se tehnički podaci o nepokretnostima i pravima na nepokretnostima vode u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, te da će dobijati samo jedan izvod iz javne evidencije o nepokretnostima.

RUGIPP, seminar

Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećava se i sama vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšava pravni promet i pristup kreditima, unapređuje investiciona gradnja, a cijeli postupak je od opšteg interesa.

RUGIPP je u prethodnom periodu uspostavio i nekoliko elektronskih servisa zahvaljujući kojima  su podaci o nepokretnostima dostupni putem internet stranice RUGIPP-a.

Riječ je o "eKatastru", "eStanovima" i Registru cijena nepokretnosti, a uspostavljen je i Adresni registar iz kojeg se podaci trenutno razmjenjuju sa MUP-om Srpske, a građanima je kroz pilot projekat u Modriči i Trebinju omogućena jednostavnija prijava prebivališta i boravišta.

RUGIPP, seminar

Namjera RUGIPP-a je da do kraja godine  uspostavi još elektronskih servisa, a građanima omogući elektronsko podnošenje zahtjeva i izdavanje izvoda.

Kako bi postupak osnivanja katastra nepokretnosti tekao što brže, a što više građana se odazvalo pozivu za učešće u postupku,  uloga  medija u cijelom procesu je od velikog značaja.

S tim u vezi je i organizovan prvi dvodnevni seminar za novinare, a saradnja RUGIPP-a i medija kada je u pitanju uspostavljanje katastra nepokretnosti će biti nastavljena i u budućnosti.