latinica  ћирилица
24/05/2019 |  13:10 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Đajić: Razmjenom iskustava do unapređenja zdravstvenog sistema

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske posjetilo je 50 medicinskih sestara i tehničara iz Murske Sobote /Pomurja/ u Sloveniji radi razmjene iskustava, kako bi bio unaprijeđen zdravstveni sistem Srpske, rekao je danas generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.
Banjaluka: UKC - Foto: SRNA
Banjaluka: UKCFoto: SRNA

Đajić je naglasio da je riječ o stručnoj posjeti najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, u organizaciji Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja.

- Prilikom posjete, medicinske sestre i tehničari, upoznaće se o načinu funkcionisanja najveće zdravstvene ustanove, veoma složenoj organizaciji, kao i ulozi i značaju medicinske sestre u našoj ustanovi i u zdravstvenom sistemu Republike Srpske - izjavio je Đajić novinarima.

On je dodao da sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu.

- Srednji medicinski kadar UKC kontinuirano prolazi kroz edukacije u zemljama regiona, pa i u Sloveniji, kako bi pružili pacijentima najbolju i najefikasniju zdravstvenu zaštitu. Ovo je jedinstvena prilika da se razmijene stručna iskustva, uporede način funkcionisanja i rada, te ostvari još bolja komunikacija između zdravstvenih radnika Slovenije i Republike Srpske - naglasio je Đajić.

Zamjenik pomoćnika direktora za zdravstvenu njegu u UKC-u Daliborka Kuzmanović rekla je da je Slovenija davno prepoznala značaj medicinskih sestara i ulaganja u njihovu edukaciju.

- Puno više daju na značaju školovanju medicinskih sestara, te ono što kod nas obavljaju sestre sa završenom srednjom školom, tamo obavljaju fakultetski obrazovane sestre - dodala je Kuzmanovićeva.

Ona je rekla da u UKC-u Republike Srpske radi 1.300 medicinskih sestara.

- Nismo zadovoljni platama, ali vidimo da nisu ni naše kolege iz Slovenije, zbog čega odlaze u Austriju - navela je Kuzmanovićeva.

Predsjednik Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja Dragica Јošar rekla je da se i sindikati u Sloveniji bore za povećanje plata zdravstvenih radnika jer smatraju da su potcijenjeni, slabo plaćeni i imaju previše posla.

Ona je navela da u Sloveniji nema dovoljno sestara, odnosno da ih nedostaje 25 odsto da bi zadovoljile potrebe pacijenata.

- Naše medicinske sestre odlaze u Austriju jer su tamo puno bolje plate - dodala je Јošareva.