latinica  ћирилица
24/05/2019 |  16:55 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Nagrade autorima najljepših ćiriličnih rukopisa

Banjalučki Gradski odbor SPKD "Prosvjeta" uručio je danas priznanja nagrađenim učesnicima konkursa "Moja olovka piše ćirilicom" - Arturu Anteševiću, Teodori Mićić, Anici Sikimić i Nemanji Vukanoviću.

Antešević je učenik drugog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Đulića kod Teslića, a dobitnik je prve nagrade Zlatno pero za ćirilični krasnopis u kategoriji mlađih osnovaca.

On je naveo da je srećan i ponosan što je osvojio prvu nagradu, ističući da će mu to biti motivacija da nastavi da piše ćirilični krasnopis.

Zlatno pero za ćirilični krasnopis u kategoriji starijih osnovaca dobila je maturant paljanske Osnovne škole "Srbija" Teodora Mićić, koja je rekla da je ćirilica istorijsko pismo.

Nagradu Zlatno pero u kategoriji srednjoškolaca dobila je maturant Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" iz Istočnog Sarajeva Anica Sikimić.

U kategoriji ostalih građana Zlatno pero osvojio je prosvjetni radnik iz banjalučke Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Nemanja Vukanović.

Vukanović je rekao da u toj banjalučkoj školi od ove školske godine djeluje kaligrafska sekcija, čiji je cilj afirmisanje upotrebe ćirilice u srpskom govoru i pismu.

On je dodao da učenici vole ćirilicu - njihovo prvo pismo koje koriste u svakodnevnom školovanju.

- Svjesni smo činjenice da je ćirilica pod uticajem savremenih medija i stranih jezika skrajnuta iz upotrebe u svakodnevnoj komunikaciji i upravo smo mi tu da radimo na tome da afirmišemo njenu upotrebu, kako u školi, tako i u društvenoj zajednici - naveo je Vukanović.

Autori prvonagrađanih rukopisa danas su dobili diplome, novčane nagrade i knjige, dok su autori izabranih rukopisa dobili knjigu sa posvetom banjalučke "Prosvjete".

Predsjednik banjalučke "Prosvjete" Јelenko Bojić rekao je da je ovo društvo, u godini obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, najvećeg i najznačajnijeg događaja u istoriji srpskog naroda, raspisalo nagradni konkurs za izbor najljepšeg ćiriličnog rukopisa u četiri kategorije učesnika.

Bojić je naveo da je konkurs raspisan u kategorijama mlađi osnovci, stariji osnovci, srednjoškolci i ostali građani.

Prema njegovim riječima, za svaku kategoriju učesnika odabran je poseban tekst kojeg je trebalo prepisati pisanim ćiriličnim rukopisom.

On je istakao da se na konkurs odazvalo 127 osnovnih i srednjih škola iz svih dijelova Republike Srpske koje su poslale 625 odabranih ćiriličnih rukopisa svojih učenika.

Prema njegovim riječima, na konkurs se odazvalo i 60 odraslih učesnika, većinom prosvjetnih radnika sa svojim radovima.

Bojić je istakao da se ovim konkursom želi dati značaj ćirilici, pismu koje je staro više od 1.100 godina i koje Srbi kao narod gotovo hiljadu godina baštine.

- Ovim putem želimo i hoćemo da ukažemo na probleme sa kojima se susreće naše pismo i da mu na neki način vratimo ljepotu i da ga čuvamo, jer je ono simbolička identifikacija srpskog naroda - naglasio je Bojić.

U banjalučkom Domu omladine organizovana je završna svečanost na kojoj su uručena priznanja nagrađenim učesnicima konkursa "Moja olovka piše ćirilicom" i upriličena izložba najljepših ćiriličnih rukopisa koja će nakon Banjaluke krenuti u svoju putujuću misiju školama širom Srpske, s ciljem promovisanja ćirilice i lijepog pisanja.

SPKD "Prosvjeta", Gradski odbor Banjaluka, kroz polje svog rada posebnu pažnju posvećuje očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a projekat "Moja olovka piše ćirilicom" to najbolje potvrđuje, poručio je Bojić.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.