latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:17 ⇒ 19:39 | Autor: dnevni avaz

"Tegeltija nije ništa obećao Aleševiću, inspektor ugovorio dar za sebe"

Asim Crnalić, ugledni advokat i bivši dugogodišnji član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, rekao je da vjeruje da je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, govorio istinu kada je u svom javnom objašnjenju obrazložio o čemu se radi u slučaju u kojem se optužuje za koruptivne radnje.

- Na spornom snimku se jasno vidi da Milan Tegeltija nije gospodinu Aleševiću obećao da će predmet riješiti onako kako on želi. On je rekao Aleševiću da će vidjeti s kantonalnim tužiocem o čemu se radi. To je dopušteno jer je zadatak predsjednika VSTS-a da utvrdi zbog čega neki predmet stoji neriješen, a u konkretnom slučaju upravo se radi o tome da je Alešević pred predsjednikom iznio prigovor da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu dugo drži predmet i ne obavještava ga o ishodu - rekao je Crnalić.

Pojasnio je, takođe, da se na snimku vidi da se ne radi o tome da se Tegeltija umiješao u konkretin predmet, kako se kaže u pravu, i u odlučivanje Tužilaštva vezano za taj predmet, nego je samo obećao da će ispitati o čemu se radi.

- Znači nije uopšte ni na koji način naznačeno da će se on uplitati u sam postupak za koji je Alešević zainteresovan. Što se tiče sumnje da je Tegeltija primao mito, sa snimka se takođe vidi da gospodin Pandža izričito upozorava Aleševića da ništa ne spominje u vezi s mitom u razgovoru s Tegeltijom jer, kako on kaže, "on će ti odmah ustati i otići, jedva sam ga nagovorio da razgovara s tobom" - kaže Crnalić.

Crnalić kaže da se o "potkivanju" govori na snimku tek kada je Tegeltija izašao, te da se čuje da Pandža zapravo ugovora dar za sebe, a pod krinkom da će ga uručiti Tegeltiji.

- Nije moguće ni na koji način spriječiti ljude koji zloupotrebljavaju svoja poznanstva da na ovaj način obmanjuju stranke u pravosudnim postupcima - kaže Crnalić i dodaje:

- Kako bi predsjednik VSTS-a znao da su stranke nezadovoljne, ako ne bi s njima razgovarao.

Advokat Vlado Adamović istakao je da je ovdje jasno postojanje osnova sumnje za istragu protiv najmanje dvije osobe.

- Sve je ostalo u obavezi Tužilaštva BiH, koje treba hitno reagovati i tu situaciju raščistiti što prije. Znači, od tri moguće, ovdje imaju dvije osobe. Znači, primanje i davanje dara je krivično djelo. Onaj ko je primio i dao, to se može procesuirati, jer se vidi na snimku - kaže Adamović.

Prema njegovim riječima, na snimku se vidi da između inspektora Pandže i Tegeltije nema direktnog dogovora.