latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:39 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Univerzitet obilježio krsnu slavu; promovisani doktori nauka

Krsnu slavu obilježio je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Tom prilikom promovisano je 32 doktora nauka.

Za dvadest i sedam godina postojanja Univerzitet u Istočnom Sarajevu napravio je jednu reprezentativnu ustanovu koja u posljednjih nekoliko godina radi na stvaranju svog kadra. Promocija novih doktora nada dokaz je da rad i trud nije uzaludan.

Za gotovo 30 godina od postojanja ove visokoškolske ustanove diplomiralo je oko 20 000 studenata dok ih je doktoriralo 444. Najveći uspjeh do sad je to što je akreditovano 12 studijskih programa.

- Imamo ostvarenu saradnju širom svijeta u naučno-istraživačkom radu, mobilnost studenata. Nastavna djelatnost je proces koji se iz godine u godinu unapređuje - rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da u ovoj eri modernog, digitalnog doba, snaga države ne zavisi od oružane sile kojom raspolaže, nego od broja visokoobrazovanih ljudi i kvaliteta visokoškolskih ustanova.

Rajčević je istakao da mu je velika čast i zadovostvo što mu je večeras u okviru obilježavanja Dana i krsne slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručena Povelja ove ustanove.

Svečanosti su počele liturgijom, koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a završene su svečanom akademijom.