latinica  ћирилица
24/05/2019 |  18:53 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Petričević: Ministarstvo podržava izvozno orijentisane kompanije

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da resorno ministarstvo podržava izvozno orijentisane kompanije metalske struke, kojima će se, s obzirom da nema podsticaja za izvoz, omogućiti da dođu do povoljnijih finansijskih sredstava.
Petričević u Doboju - Foto: SRNA
Petričević u DobojuFoto: SRNA

- Kroz kreditne linije koje ćemo u, nadam se brzom roku, regulisati preko Investiciono-razvojne banke, nastojaćemo da omogućimo ovakvim privrednicima da dođu do jeftinijih finansijskih sredstava, da bi mogli investirati u nove tehnologije - rekao je Petričević.

On je novinarima, tokom posjete zanatskom preduzeću MP Metalplast u dobojskom naselju Grabovica, koje proslovlja 20 godina postojanja, izjavio da je zadovoljan činjenicom da ovo preduzeće pozitivno posluje, da je izvozno orijentisano i vlastitim sredstvima investira proširenje proizvodnih kapaciteta, da bi bilo konkurentije na tržištu.

- Oni rade i izvoz za Hrvatsku i Srbiju, u svojoj paleti imaju više od 200 proizvoda, zapošljavaju više od 30 radnika, a dotakli smo se i teme proširenja djelatnosti u smislu nabavke tehnologija, da bi bili što produktivniji - rekao je Petričević.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić kaže da su domaći investitori najbolji investitori koji održavaju realni sektor i da lokalna zajednica u saradnji sa Vladom Republike Srpske mora da nađe rješenja da oni i opstanu.

Јerinić kaže da je od vlasnika MP Metalplasta upoznat o nedostatku kvalifikovane radne snage i naveo da će u rješavanju ovog sve učestalijeg problema tražiti od Ministarstva prosvjete i kulture da upisnu politiku za ovu lokalnu zajednicu prilagodi potrebama tržišta.

Vlasnik Samostalne zanatske radnje MP Metalplasta Radomir Božičković kaže da su njihovi proizvodi - okovi za namještaj i roletarstvo već našli tržište u Srbiji, Hrvtaskoj i Sloveniji.

On kaže da nova tržišta traže i proširenje kapaciteta i da je usljed nedostatka poslovne zone bio prinuđen da novi pogon gradi na novoj, udaljenoj lokaciji.

Božičković kaže da su im potrebni radnici profila alatničar, metaloglodač, metalostrugar.

On kaže da preduzeće posjeduje sertifikat ISO 9001.