latinica  ћирилица
24/05/2019 |  19:04 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Srbija pripremila kontramjere na takse; Prištini rok mjesec dana

Srbija je pripremila kontramjere na takse na uvoz srpske robe, koje je prije pola godine uvela Priština.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da su mjere pažljivo osmišljenje, jer Albanci samo čekaju fatalne greške Beograda, kako bi zauzeli sjever. Priština ima rok od mjesec dana da ukine svoje takse.

Napori da se urazumi Priština nisu dali rezultate i tome će se sad stati u kraj, odlučeno je na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosmeta. Otkriveno je kada, ali ne i koje će mjere biti preduzete.

- Spremili smo mjere. Gledaćemo da ne pogode Srbe na KiM, zato su one ograničene, ali vrlo snažne i oštre. Nećemo ići s njima dok se ne završi sastanak u Parizu - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da ne može da kaže koje mjere je pripremila Srbija.

- Imaju mjesec dana, možda se i postigne neko rješenje - dodao je Đurić.

Činjenicu da su se i oni političari koji su tražili ukidanje taksi, poput Kadrija Veseljija, predomislili, te navode Haradinaja kako time radi na sprječavanju Dodik-države na Kosovu, Vučić komentariše ludilom albanskih partija za rejting uoči izbora, koji se utrkuju ko će više uvrijediti Srbe.

- A zamislite državu koju biste mogli da nazovete 'Tači-Haradinaj' država. Znate li nekog ko hoće da živi u takvoj državi, pošto stalno vrijeđaju srpske predstavnike. Teško Srbima dok se izbori na Kosovu ne završe, a meta je sada i Republika Srpska - dodao je Vučić.

Na sastanku sa predstavncima Srba sa Kosova, doneseno je sedam zaključaka. Između ostalog, da je Srpska lista spremna napustiti svoje funkcije u prištinskim institucijama ukoliko to bude potrebno.

Nakon najave mogućih kontramjera u javnosti se spekulisalo najviše o uvođenju carinskih, sanitarnih i sličnih barijera koje bi teško pogodile promet robe i putnika sa Kosova, dok uzvraćanje istom mjerom, odnosno taksama ne bi imalo efekta, kako je izračunala Privredna komora Srbije.