latinica  ћирилица
24/05/2019 |  19:07 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Pametne mašine, inteligentni dom, humanoidni roboti - koliko smo daleko od toga

Na Mašinskom fakultetu u Banjaluci otvorena je 14. Međunarodna konferencija o dostignućima u razvoju mašinske industrije "DEMI 2019", koja je okupila učesnike iz 12 zemalja.

Na dvodnevnoj konferenciji biće predstavljeno 105 prihvaćenih radova, najnovija dostignuća i mogućnosti njihove primjene.

Pametne mašine, inteligentni dom, humanoidni roboti – bliži su nam nego što mislimo. Projekcije stručnjaka sa zapada, kažu da bi za deset godina u jednom postrojenju moglo da radi 50 robota, a da ih nadgleda samo jedan čovjek. Četvrta revolucija je počela i doći će do potpuno novog načina proizvodnje.

- Recimo, vi imate kod kuće veš mašinu i ta veš mašina je toliko inteligentna da ona govori kad nestane deterdženta, povezuje se automatski sa Amazonom i naručuje sama svoj deterdžent i time, kroz inteligentnu senzoriku, kroz inteligentan pristup interentu postaje inteligentan proizvod, to se zove internet of things - rekao je Hasan Smajić profesor na Univerzitetu u Kelnu.

Koliko smo mi kao društvo daleko od toga? Ne mnogo, kažu stručnjaci. Ipak, trendovi se mijenjaju, a društvo mora biti spremno da uvodi nove tehnologije.

- Mi imamo i mehatroniku i druge oblasti kojima se bavimo. Tehnika danas značajno utiče i na društveni život, ona se više ne može zanemariti. O digitalizaciji se danas govori mnogo, o industriji 4.0. Danas praktično proizvodnja se integriše u toj mjeri, ali ne samo proizvodnja, već i ostali segmenti društva - istakao je Darko Knežević dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Poput ekonomije, tehnologije i mašinske obrade podataka. Nova dostignuća izbrisaće pojedina radna mjesta, ali i stvoriti nova zanimanja, za šta tehnologija, studenti i društvo moraju biti spremni. To je i prikazano kroz 105 radova stručnjaka, predstavljenih na ovogodišnjoj konferenciji.

- Smatram da bi dostignuće ove konferencije trebalo da prikaže svima nama u kom pravcu treba školovati buduće mašinske inžinjere za industriju 4.0. Svi fakulteti imaju dovoljno kvaliteta za to - naglasio je Nenad Pavlović dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić naglasila je da će se Univerzitetima i Mašinskim fakultetima predložiti da izmjene studijske programe i da ih prilagode promjenama koje se dešavaju u digitalnom svijetu.

Znanje iz knjiga polako postaje neupotrebljivo. Španska istraživanja o potencijalnom uticaju robotike na društvo, kao prekretnicu su označili 2020.godinu. Stručnjaci ističu da bi do tada roboti mogli da vide, govore, rade, razumiju jezik, imaju inteligenciju i - postanu svakodnevica.