latinica  ћирилица
24/05/2019 |  20:54 ⇒ 20:56 | Autor: B92

Ovaj grad prvi u Srbiji protiv izgradnje malih hidroelektrana

Gradska vlast u Kraljevu odlučila je da drastično pooštri izdavanje građevinskih dozvola za gradnju malih hidroelektrana.
Kraljevo (Foto: direkcijakv.net) -
Kraljevo (Foto: direkcijakv.net)

Na ovaj potez su se odlučili da bi spriječili uništenje rijeka i životne sredine.

Na to su, kažu, bili primorani, jer su pojedini investori planinske rijeke, doslovno sproveli u cijevi, mijenjajući eko sistem, da bi ih ponovo vratili u prirodu kilometrima daleko.

Kako navodi Prva TV, ubuduće ko bude želio da izgradi mini hidrocentralu moraće da dobije dozvolu od Gradske uprave, mještana i ekologa.

Prema riječima gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića, grad neće zabraniti izgradnju, već će se truditi da zaštite biljni i životinjski svijet, kako bi omogućili dalje postojanje flore i faune, kao i razvoj seoskog turizma.

Kako navodi Prva TV, investitori se neće sjediti skrštenih ruku. Čeka se njihov potez, jer se izgradnja male hidrocentrale isplati poslije samo dvije godine od izgradnje.

Od ukupnog broja planiranih hidroelektrana na teritoriji Kraljeva na početku 2018. godine, devet je već izgrađeno i dobilo je status privremeno povlašćenog proizvođača struje. Većina MHE derivacionog je tipa i proizrokuje nesagledivu štetu prirodi i ljudima.