latinica  ћирилица
26/05/2019 |  12:43 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Potrebna politička volja da se spasi INF sporazum

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je da je potrebna politička volja da se spasi Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa.

- Vremena je sve manje, ali ipak nije kasno da se sporazum spasi. Moskva je 1987. godine pokazala da može da uništi rakete u roku od nekoliko sedmica - rekao je Stoltenberg za list "Velt am zontag".

On je rekao da će odgovor Alijanse na suspenziju INF-a biti odmjeren, koordinisan i po svojoj prirodi odbrambeni.

Prema njegovim riječima, te mjere, odnosno odgovor mogao bi da uključi potpisivanje novog sporazuma o kontroli naoružanja u domenu konvencionalnog naoružanja. 

- Mi ne tražimo novu trku u naoružanju i ne želimo novi hladni rat - rekao je Stoltenberg, ističući da Alijansa može da funkcioniše i sprovodi efikasnu politiku zastrašivanja ili odvraćanja potencijalnog neprijatelja u svijetu i bez INF-a.

Stoltenberg je naglasio da NATO ne planira raspoređivanje novog nuklearnog oružja u Evropi.

On je ponovo optužio Rusiju za kršenje INF-a i pozvao Moskvu da uništi rakete tipa SSC-8, odnosno 9M729, po ruskoj klasifikaciji.

Govoreći o Kini, Stoltenberg ističe da ta zemlja postaje sve jača u vojnom smislu. 

- Kinezi ulažu sve više novca u razvoj naoružanja, uključujući nuklearno oružje. Neke zemlje NATO-a smatraju da bi bilo dobro uključiti Kinu u novi sistem kontrole naoružanja - rekao je Stoltenberg.

On kaže da bi novi sistem mogao da uključi rizike u vezi sa uvođenjem vještačke inteligencije i prijetnje u sajber prostoru, prenio je TASS.