latinica  ћирилица
26/05/2019 |  13:32 | Autor: Rojters

Iran i Irak protiv Vašingtona

Iranci će se braniti protiv bilo kakve vojne ili ekonomske agresije, izjavio je ministar spoljnih poslova Irana Muhamed DŽavad Zarif i pozvao evropske države da učine više za očuvanje nuklearnog sporazuma koji su potpisale sa Teheranom.
Mohamad DŽavad Zarif i Mohamed Ali Alhakim -
Mohamad DŽavad Zarif i Mohamed Ali Alhakim

Govoreći na konferenciji za novinare u Bagdadu sa svojim kolegom iz Iraka Mohamedom Ali Alhakimom, Zarif je saopštio da njegova zemlja želi da izgradi uravnotežene odnose sa svojim susjedima u Arapskom zalivu i da je predloženo potpisivanje sporazuma o nenapadanju.

- Mi ćemo se braniti od bilo kakvih ratnih napora protiv Irana, da li je to ekonomski rat ili vojni, mi ćemo suočiti se sa tim naporima svom snagom - rekao je Zarif.

Alhakim je rekao da se "Irak slaže sa Iranom i voljan je da djeluje kao posrednik između svog susjeda i Sjedinjenih Država".

Osvrnuo se i na američke sankcije Iranu i dodao da Bagdad ne vjeruje da je "ekonomska blokada" plodotvorna.

- Mi govorimo vrlo jasno i iskreno da se protivimo jednostranim radnjama koje preduzimaju Sjedinjene Države. Mi stojimo uz Islamsku Republiku Iran - izjavio je Alhakim.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država je porasla zbog napada na naftne tankere u zalivskom regionu.

Vašington je za taj napad okrivio Iran, a poznato je da su SAD pokrovitelj teheranskog regionalnog rivala Saudijske Arabije.