latinica  ћирилица
26/05/2019 |  13:38 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa (FOTO)

U Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.
Istočno Sarajevo - sjećanje - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - sjećanjeFoto: SRNA

Tim povodom služen je pomen za poginule i umrle pripadnike jedinice i položeni su vijenci kod Spomenika "Slava srpskom borcu" u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega je održana svečana akademija.

Ova jedinica formirana je 25. maja 1992. godine i nastala je od 288. bataljona Vojne policije iz kasarne ЈNA "Viktor Bubanj" u Sarajevu.

Sekretar Udruženja veterana Vojne policije Dragan Pjević podsjetio je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 13 pripadnika 4. bataljona, dok je osam pripadnika bivše ЈNA iz jedinice od koje je nastao bataljon stradalo u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u napadu muslimanskih snaga na kolonu ЈNA koja se povlačila iz Sarajeva.

"Tokom rata naša jedinica je prošla sva ratišta širom Sarajevsko-romanijskog korpusa. To je bila i borbena jedinica, a vojno-policijske zadatke smo obavljali širom našeg korpusa i raznim operativnim djelima nastojali da ublažimo ratno profiterstvo", istakao je Pjević.

Na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavljen je ratni put ove jedinice, kroz koju je prošlo oko 400 boraca, a osnovci su prigodnim recitacijama upotpunili manifestaciju.

Svetislav Gavrilović, čiji otac je kao pripadnik ove jedinice poginuo 19. jula 1995. godine, kaže da mu je drago što se svake godine okupe na ovaj dan, kako se ne bi zaboravila žrtva poginulih, ali i oni koji su preživjeli i dali veliki doprinos u izgradnji Republike Srpske.

Istočno Sarajevo - sjećanje na 4. bataljon Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa (Foto: RTRS)

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je novinarima da važne datume iz odbrambeno-otadžbinskog rata treba obilježiti na adekvatan način, te odati počast i zahvalnost nastradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali život za stvaranje Srpske. 

- Ovo je prilika da se podsjetimo na njihovu žrtvu, na događaje koji su bili presudni za stvaranje i očuvanje Republike Srpske - rekao je Lučić i dodao da su pripadnici 4. bataljona Vojne policije u proteklom ratu dali veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Četvrti bataljon Vojne policije bio je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa i pod njegovom direktnom komandom. Јedinica je 23. maja 1992. godine napustila kasarnu "Viktor Bubanj" i izmještena je u selo Tvrdimići, a 25. maja te godine izvršeno je prvo postrojavanje.

Bataljon je poslije toga stacioniran u kasarni "Slobodan Princip Seljo" u Lukavici. Uz uobičajne vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od agresije.

Po završetku ratnih dejstava, bataljon je sa cjelokupnim materijalno-tehničkim sredstvima izmješten na Pale, gdje je 1997. godine određeni broj vojnika potpisao prve profesionalne ugovore, jer je tada jedinica stavljena pod komandu 505. Motorizovane brigade, koja je bila smještena u kasarni "Miloš Obilić" i po novoj formaciji je djelovala kao četa Vojne policije.

Zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica je ugašena 2003. godine.

Bataljonom su komandovali major Јovo Štrbac, kapetan Nedeljko Lizdek, kapetan Zoran Terzić i major Vuko Čvoro.