latinica  ћирилица
26/05/2019 |  15:04 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa

Parastosom i polaganjem cvijeća na spomenik "Slava srpskom borcu" u Istočnom Novom Sarajevu obilježen je Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa. Održana je i svečana akademija na kojoj su evocirana sjećanja na ratni put ove jedinice.

Nastala od 288. bataljona Vojne policije iz kasarne ЈNA "Viktor Bubanj", jedinica je, po izlasku iz Sarajeva, prvo postrojavanje imala 25. maja 1992. godine u mjestu Tvrdimići.

- Znate da je bio bataljon blokiran u kasarni "Viktor Bubanj" od 2. do 23. maja, po njihovom izlasku, pošto je sarajevsko-romanijski korpus formiran 22. maja, 25. je formiran bataljon Vojne policije - kaže Danilo Beribaka, bivši pripadnik 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Kao i druge jedinice Vojske Republike Srpske, i ova je prošla trnovit put – nakon sarajevskog pakla u aprilu i maju 1992. godine kada je stradalo osam vojnika ove jedinice, uslijedila je odbrana ognjišta tokom cijelog odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Naša jedinica je prošla sva ratišta širom sarajevsko-romanijskog korpusa, a živote u temelje Republike Srpske dalo je naših 13 boraca. To je podjednako bila i borbena jedinica, a vojno-policijske zadatke smo obavljali širom našeg korpusa, tu smo raznim operativnim djelima nastojali da ublažimo ratno profiterstvo - navodi Dragan Pjević, sekretar Udruženja veterana Vojne policije.

Kao Udruženje veterana Vojne policije, članovi ove jedinice ne zaboravljaju svoje poginule saborce i njihove porodice.

- Otac mi je bio pripadnik Vojne korpusne policije Sarajevsko-romanijske regije, poginuo je 19. jula i drago mi je što je ovo postala tradicija i svake godine se skupljamo na Dan jedinice da se ne zaboravi njihova žrtva i ovih ljudi koji su ostali živi i koji su dali svoj veliki doprinos za izgradnju Srpske, a posebno oni koji su dali svoje živote - rekao je Svetislav Gavrilović, sin poginulog Mijata Gavrilovića.

Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo istakao je da je uvijek dobro da se prisjetimo na žrtvu Vojne policije SRK, na događaje koji su bili presudni za stvaranje, odnosno očuvanje Republike Srpske.

Kako je rekao, oni su prethodnom ratu dali veliki doprinos.

U okviru obilježavanja Dana 4. bataljona Vojne policije održana je i svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na ratni put ove jedinice kroz koju je prošlo oko 400 boraca.