latinica  ћирилица
26/05/2019 |  15:33 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U semberskom selu Crnjelovo počela izgradnja sistema za navodnjavanje

U semberskom selu Crnjelovo počela je izgradnja sistema za navodnjavanje 511 hektara oranice. Za ovu investiciju ukupne vrijednosti 3,8 miliona KM, Vlada Srpske obezbijedila je 3,2 miliona, a grad Bijeljina 600.000 KM. Ovo je prva faza projekta koji podrazumijeva izgradnju sistema za navodnjavanje na oko 11.000 hektara u ovom području, poznatom po velikim proizvođačima povrća i ratarskih usjeva.

Bez navodnjavanja savremena poljoprivredna proizvodnja je gotovo nezamisliva.

Semberski poljoprivrednici navodnjavaju usjeve, crpeći vodu pumpama iz bunara.

Ali, ovakav način zalivanja je skup, zahtijeva fizički rad, a pripreme dugo traju. Savremen sistem za navodnjavanje znatno će olakšati i pojeftiniti troškove proizvodnje.

- To je mnogo dobro, biće jeftinije od tri do četiri puta, ako se bude plaćala voda po kubiku, nego gorivo - kaže Rajko Mihajlović iz semberskog sela Crnjelovo.

U Semberiji je pored Crnjelova, planirano navodnjavanje još tri poljoprivredna područja.

U Crnjelovu će biti građeno deset podsistema, svaki veličine oko 500 hektara.

- Sistem se sastoji od vodozahvata koji je se nalazi 700 metara od nas i pumpne stanice kapaciteta 300 litara u sekundi, snage 270 kilovata. Pumpe će da dižu vodu na 50 metara visine, i da drže kontinuiran pritisak mreže između tri i četiri bara - rekao je Dragan Sarić, izvođač radova "Higra" iz Bijeljine.

Cjevovod u dužini 30 kilometara imaće priključke na svakoj parceli i dovoljnu količinu vode za kvalitetno navodnjavanje.

- Mi želimo u Bijeljini, a to smo idejnim projektom razradili, da izgradimo sisteme za navodnjavanje na 11.000 hektara, nekom dinamikom od 500 hektara godišnje - naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Izgradnja prve faze sistema za navodnjavanje u Crnjelovu, na 511 hektara, trebalo bi da bude završena do kraja godine, a već iduće planirani su radovi na novih 500 hektara.

U Srpskoj se sada navodnjava oko 15 odsto oranica.