latinica  ћирилица
26/05/2019 |  17:58 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Hamilton prvi kockar Monte Karla

Luis Hamilton je ostvario četvrtu ovosezonsku pobjedu, 77. u karijeri, na veoma zanimljivoj Velikoj nagradi Monaka u Monte Karlu.
Luis Hamilton (foto: twitter.com/f1) -
Luis Hamilton (foto: twitter.com/f1)

Posle iscrpljujuće bitke koja je trajala skoro 110 minuta, a u situaciji u kojoj je 64 kruga vozio na srednje tvrdim gumama, svetski šampion je izdržao sve nalete Maksa Ferštapena i ostvario pobjedu, koju je posvetio legendarnom Nikiju Laudi.

Hamilton je na kraju kroz cilj prošao sa 2,6 sekundi prednosti u odnosu drugoplasiranog asa Ferarija, Sebastijana Fetela, dok je treće mjesto pripalo Fincu Valteriju Botasu, sa 3,2 sekundu u plusu. Četvrtoplasirani Holanđanin Maks Ferštapen je zbog kazne (5 sekundi), koju je dobio u 22. krugu, na kraju ostao četvrtoplasirani, sa 5,5 sekundi zaostatka.

Peto mjesto pripalo je Francuzu Pjeru Gasliju (Red Bul) sa 9,9 sekundi zaostatka, a šesto Špancu Karlosu Saincu (Meklaren), koji je imao više od 53 sekunde "plusa". U bodovima su još i sedmoplasirani Rus Danil Kvjat (Toro Roso), osmoplasirani Tajlanđanin Aleksandar Albon (Toro Roso), devetoplasirani Australijanac Danijel Rikardo (Reno) i desetoplasirani Francuz Roman Grožan (Has).

U generalnom plasmanu Hamilton ima 137 bodova, a drugoplasirani Botas 120. Na trećem mjestu je Sebastijan Fetel sa 82 boda, a četvrtoplasirani Maks Ferštapen ima 78 bodova. Peta pozicija je i dalje u vlasništvu Šarla Leklera, koji je sakupio 57 bodova.

Naredna trka u Svjetskom šampionatu voziće se za Veliku nagradu Kanade, 9. juna.

Izvor: Sport Klub