latinica  ћирилица
26/05/2019 |  18:02 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Đurić: "Velika Albanija" - fašistički projekat

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je "velika Albanija" fašistički projekat, poražen 9. maja 1945. godine i da je, ponovo pozivanje Hašima Tačija na njeno stvaranje, i to na dan održavanja evropskih izbora, šamar u lice Evropi.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Povodom izjave predsjednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da će Albanci u bliskoj budućnosti živjeti u zajedničkoj državi Kosova i Albanije, Đurić je naveo da je zapanjujuće ćutanje međunarodnih zvaničnika na pozive na komadanje i rasparčavanje suverenih i međunarodno priznatih država članica UN.

- Bilo reakcije spolja ili ne, jedno je sigurno - projekat "velike Albanije", koja komada i guta okolne države, biće poražen svaki put kada se pojavi na istorijskoj sceni - naveo je Đurić.

On naglašava da bi Tači, kao državljanin Srbije i predstavnik privremenih institucija u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, morao da zna da Srbija nema namjeru da se ujedinjuje sa Albanijom i da je svaki oblik separatizma protivan normama domaćeg i međunarodnog prava.

Đurić je istakao da Kosovo i Metohija nikada neće biti dio Albanije.

- Nijedan pedalj Srbije to nikada neće biti. To smo riješili još u maju 1945. godine kada je poražen nacizam - naveo je Đurić.