latinica  ћирилица
26/05/2019 |  18:53 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Zajednički centar za rehabilitaciju nosi ime Arie Livne

Zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom, koji su osnovali Daun sindrom centri Banjaluka i Beograd, nosiće ime Arie Livne, saopšteno je iz banjalučkog Daun sindrom centra.
Ugovor o osnivanju zajedničkog centra za rehabilitaciju lica sa Daunovim sindromom (ARHIV) - Foto: SRNA
Ugovor o osnivanju zajedničkog centra za rehabilitaciju lica sa Daunovim sindromom (ARHIV)Foto: SRNA

U saopštenju se navodi da je Livne, zajedno sa upravnikom Daun sindrom centra Banjaluka Zoranom Јelićem, začetnik ovog rehabilitacionog projekta za osobe sa Daunovim sindromom na gdje oni bili, boravili i živjeli.

Predstavnici Daun sindrom centar Banjaluka i Beograd potpisali su u petak ugovor o osnivanju zajedničkog centra za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom.

Prema ovom ugovoru, lica do sedam godina biće rehabilitovana u centru u Beogradu, dok će ona od 19 godina i više biti rehabilitovana u Banjaluci.

Јelić je nakon potpisivanja ugovora rekao novinarima da je ovaj projekat započet 2016. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je naveo da je ovaj centar prenio model dobre prakse iz EU, odnosno rehabilitacioni program PAIN, čiji je cilj da se lica sa Daunovim sindromom osjete društveno korisnim, da im se da pravo na samoizbor, za stvaranje ličnog identiteta u skladu sa njihovim mogućnostima.

Predsjednik Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Beograd Marija Pavlović rekla je da je potpisivanje ugovora istorijsko, budući da ovakav vid saradnje nije postojao.

U Banjaluci se danas završava "Nedjelja Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka" tokom koje su lica sa Daunovim sindomom iz Beograda prošla dio rehabilitacionog programa PAIN koji sprovodi Daun sindrom centar Banjaluka.