latinica  ћирилица
04/06/2019 |  14:40 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Huavej privremeno obustavio proizvodnju telefona

Kineski tehnološki gigant Huavej privremeno je obustavio proizvodnju pametnih telefona, dok kompanija pokušava da prevaziđe posljedice stavljanja na crnu listu u SAD, javili su kineski mediji.

Američke korporacije, poput Gugla i Majkrosofta, kao i proizvođači poluprovodnika Intel, Kualkom, Silinks i Brodkom, prekinuli su veze sa kineskim gigantom.

List "Saut čajna morning post" piše da je američka zabrana transfera tehnologije azijskoj firmi onemogućila Huaveju da nabavi zalihe ključne za međunarodna tržišta.

Huavej je planirao da do 2020. godine postane najpopularniji provajder mobilnih telefona, ali je zbog odluke SAD morao da preispita tu ambiciju, prenio je Sputnjik.

- Pošto je nastala nova situacija, prerano je da se kaže da li smo u stanju da ostvarimo taj cilj - izjavio je Žao Ming, zvaničnik Huavejevog odjeljenja za pametne telefone.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 15. maja izdao izvršno naređenje prema kojem je Huavej protjeran sa američkog tržišta zbog navodnog rizika koji ova firma predstavlja po nacionanu bezbjednost.