X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/06/2019 |  06:57 ⇒ 10:18 | Izvor: RTRS

Dodik nastavlja posjetu Bjelorusiji; Prisustvuje otvaranju Evropskih sportskih igara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavlja trodnevnu posjetu Bjelorusiji, gdje će obići pojedine proizvodne pogone i nacionalnu biblioteku koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi.
Milorad Dodik-Aleksandar Lukašenko - Foto: RTRS
Milorad Dodik-Aleksandar LukašenkoFoto: RTRS

S predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i brojnim gostima prisustvovaće otvaranju Evropskih sportskih igara.

U jučerašnjem susretu s Lukašenkom razgovarano je o mogućoj saradnji Bjelorusije i Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH informisao je Lukašenka o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu.

Lukašenko smatra da je neophodno održati stabilnost, mir, dobru saradnju i privredni razvoj među različitim zemljama.
Na sastanku je istaknuto da je potrebno ojačati saradnju na svim poljima, od ekonomije do kulture, te da za to postoje svi potrebni uslovi.

Dodik i Lukašenko dogovorili su se da ekspertski timovi naprave plan saradnje kako bi ona što prije bila konkretizovana. Predsjednik Bjelorusije rekao je u Minsku da ova zemlja i BiH mogu imati mnogo razvijenije odnose, te da je u vezi s tim veoma značajna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, objavila je Novinska agencija Bjelorusije - BELTA.

Lukašenko je naglasio da je počastvovan zbog Dodikove posjete, podsjetivši na njihov susret prije 19 godina u Izraelu.
Prethodno je Dodik razgovarao s bjeloruskim premijerom Sergejom Rumasom, o potrebi ekonomske, privredne i kulturne saradnje BiH i Bjelorusije.