X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
25/06/2019 |  15:51 ⇒ 20:04 | Izvor: RTRS

Prva operacija na kardiohirurgiji u Banjaluci u januaru naredne godine

Prva operacija srca u Republici Srpskoj trebalo bi da bude obavljena u januaru naredne godine u Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske, a opremanje kardihirurških sala da bude završeno u decembru, najavilo je rukovodsvo ove zdravstvene ustanove. Buduće sale kardihirurgije obišao je i svjetski stručnjak Andreas Cukerman, direktor Klinike za transplantaciju srca u AKH klinici u Beču.

Kardihirurški blok, koji se gradi u Univerzitetsko-kliničkom centru, predstavlja savremeno rješenje hirurških sala 21. vijeka, pojasnio je dr Andreas Cukerman koji je danas obišao prostorije buduće kardiohirurgije i naglasio da ima odličnu saradnju sa kardiolozima Srpske koji dolaze na edukaciju u AKH kliniku u Beču.

On je naveo da će više od milion ljudi koji žive na ovim prostorima imati veću korist od osnivanja kardiohirurgije, te izrazio želju da ponovo posjeti ovaj centar kada zvanično bude otvorena kardiohirurgija kako bi se još jednom uvjeri u njenu efikasnost.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da im je cilj da se smanje redovi čekanja i da pacijenti budu operisani u Banjaluci i da imaju najbolju uslugu za stanovnike Republike Srpske.

Budući načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot rekao je da je velika potreba pacijenata za kardiohirurškim operacijama, te da će otvaranje ove klinike biti od velikog značaja za stanovništvo Srpske.

- U toku su tehnički radovi i imaćemo vrhunske sale. Preostaje nam da oformimo kadar i nadam se da će ovo biti vrhunska kardiohirurgija. Razgovaramo sa više centara i sigurno ćemo se osloniti na naše prijatelje iz Kamenice, sa Dedinja i iz Beča - istakao je Šobot.

Uzdaju se i u pomoć kolega poput kardiologa Borisa Goronje, koji je počeo u Kliničkom centru, a sada je zaposlen u klinici u Beču.

Sljedeći korak biće transplantacija srca u Srpskoj, koja tehnički nije zahtjevna, ali je neophodna donorska mreža organizovana na državnom nivou, pojasnio je dr Cukerman, koji je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za transplantaciju srca.