latinica  ћирилица
05/07/2019 |  09:19 | Autor: SRNA

Đurić: Na poteze Prištine odgovoriti još jačim diplomatskim aktivnostima

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na Kosmet predstavlja napad na koncept dijaloga i sigurnosti u bilo kakav dogovor, te najavio još jaču diplomatsku aktivnost Beograda.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

- Srbija će strahovito, mudro, promišljeno i odgovorno predočavati sve argumente našim prijateljima i onima koji su to manje bili u prethodnom periodu. Nastavićemo sa žestokom diplomatskom djelatnošću, jer istina o Kosovu i Metohiji mora da se čuje daleko - rekao je Đurić za RTS.

On je podsjetio da je Beograd već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija, te da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

Đurić je ocijenio da ovom odlukom Priština pokušava da izoluje Srbe na Kosovu i Metohiji i da "naprave geto pod otvorenim nebom".

On ističe da EU i zapadne države imaju mehanizme da spriječe Prištinu i da u Evropi konačno moraju da prestanu da ćute jer vide da Priština ne poštuje sporazume.

- EU ima mehanizme i zapadne države čije je Kosovo i Metohija čedo, imaju mehanizme da ovo ludilo prekinu i ja ih pozivam da prekinu i postavljam pitanje šta je još potrebno da se desi, šta je potrebno da njihovi miljenici u Prištini urade. Da li je potrebno da dođe do požara na Balkanu, da li je potrebno da dođe do novih stradanja da bi oni konačno zaustavili lidere bivše terorističke OVK od ovog divljanja kome izgleda nema kraja, a nema mu kraja jer oni ne reaguju - navodi Đurić.