latinica  ћирилица
05/07/2019 |  10:24 | Autor: SRNA

Pozitivno mišljenje revizora na finansijske izvještaje kompanije Alumine

Kompanija Alumina iz Zvornika dobila je pozitivno mišljenje nezavisnog revizora koji je kontrolisao finansijske izvještaje ovog privrednog društva u 2018. godini, saopšteno je iz ove kompanije.
Zvornik: kompanija "Alumina" - Foto: SRNA
Zvornik: kompanija "Alumina"Foto: SRNA

Nezavisni revizor je konstatovao da finansijski izvještaji poslovanja Alumine daju istinit i objektivan prikaz po svim materijalno značajnim stavkama.

Ovo je peta godina uzastopno da kompanija dobija pozitivan revizorski izvještaj.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije u Alumini Vladimir Krstić kaže da je revizija trajala dva mjeseca i da pozitivno mišljenje ovlaštenog nezavisnog revizora dokazuje da su sve službe i sektori koji su bili odgovorni u preduzeću, od proizvodnje do zajedničkih službi, uradili svoj zadatak na najvišem nivou.

- Revizija je izvršena u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, opisani su i testirani svi poslovni procesi i rezultati tih procesa, pri čemu nisu identifikovane greške - istakao je Krstić.

On je dodao da nezavisni revizor nije uočio nikakve nepravilnosti koje bi zahtijevale dodatne kvalifikacije na finansijske izvještaje, što znači da je poslovanje Alumine u svim materijalno značajnim stavkama u skladu sa zakonom, standardima i računovodstvenim pravilima.

Krstić navodi da su zapažanja revizora uglavnom bila kao i ranijih godina na uobičajene okolnosti koje prate poslovanje Alumine, odnosno status ovog privrednog društva čiji je vlasnik u stečaju, a uz to prate i sudski sporovi u različitim fazama i prema različitim sudovima.

- Iskušenja koja Aluminu prate u poslovanju vezana su za okolnosti koje nisu računovodstveno-finansijske prirode, već se odnose na pravni status - naglasio je Krstić.

On je rekao da pozitivan revizorski izvještaj pokazuje da Alumina poštuje zakonske propise i obaveze prema poreskim organima, poštuje objelodanjivanje i prezentacije prema međunarodnim računovodstvenim standardima i priznaje sve obaveze i potraživanja u poslovnom bilansu koja su u skladu sa zakonom i važećim standardima.

- Alumina je apsolutno transparentna kompanija, što je potvrdio i ovlašteni nezavisni revizor koji radi prema zakonima Republike Srpske - ističe Krstić.

Prema njegovim riječima, dobit koju je Alumina ostvarila u 2018. godini, u skladu sa zakonom, knjižiće se za "pokrivanje" gubitaka stvorenih u godinama prije pokretanja stečaja u matičnom preduzeću, Fabrici glinice Birač.

Ostvarenim profitom, objašnjava Krstić, dodatno se povećava vrijednost preduzeća, što je važno za povjerioce koji imaju priznata potraživanja kod stečajnog dužnika, Fabrike glinice Birač, ali i za zaposlene u Alumini, prije svega.

- Dobit koju preduzeće ostvaruje omogućiće da se poveća vrijednost kapitala i poslovanja, odnosno vrijednost kompanije, što predstavlja dodatnu sigurnost, kako povjeriocima fabrike i radnicima, tako i našim komitentima, kupcima, dobavljačima, bankama i drugima koji su poslovno vezani za ovu fabriku - kaže Krstić.

On podsjeća da se ostvarena dobit iz prethodnih godina finansijski prelila u zalihe, zatim osnovna sredstva, kao i u regulisanje dijela dugova nastalih u ranijem periodu.

Osim toga, navodi Krstić, Alumina je u 2018. godini imala značajne investicije u osnovna sredstva, prije svega u proizvodne procese, kako bi unaprijedila vrste gotovih proizvoda, odnosno proširila proizvodni asortiman.

Ističući da je Alumina u 2018. godini iskazala neto dobitak veći od 11,5 miliona KM, dok je poslovni dobitak bio blizu 18,3 miliona KM, Krstić dodaje da je ovaj poslovni rezultat isključivo plod poslovanja privrednog društva, a ne računovodstvenih procjena, vrednovanja, reklasifikacija i sličnih ekonomskih kategorija.

On kaže da je "Alumina" u prošloj godini platila poreze i doprinose veće od 14,6 miliona KM, dok su ukupna ulaganja dostigla 10,6 miliona KM.

- Pozitivno mišljenje ovlaštenog nezavisnog revizora ukazuje na stabilnost, organizovanost i adekvatno praćenje svih poslovnih transakcija, a samim tim i na izvjesnu budućnost za Aluminu, njenih 1.550 radnika i cijelu regiju koja u dobroj mjeri zavisi od poslovnih rezultata ove kompanije - ocijenio je Krstić.