latinica  ћирилица
05/07/2019 |  10:46 | Autor: RTRS

Guverner Rija priznao da je kupio domaćinstvo Olimpijade

Bivši guverner Rio De Ženeira Serđo Kabral priznao je da je dao dva miliona dolara kako bi kupio glasove za Olimpijadu u ovom gradu, koja je održana 2016. godine te da je jedan od podmićenih i bivši čuveni atletičar Sergej Bubka.
Serđo Kabral (Foto:Rodolfo Buhrer/Fotoarena/Folhapress) -
Serđo Kabral (Foto:Rodolfo Buhrer/Fotoarena/Folhapress)

On je pred sudom otkrio da je novac dao izaslanicima Međunarodnog olimpijskog komiteta – među kojima su bili bivši ukrajinski skakač sa motkom Sergej Bubka i bivši ruski plivač Aleksandar Popov.

Kupovanje glasova organizovano je preko bivšeg predsjednika Međunarodne atletske Federacije /IAAF/ Laminea Diaka, rekao je Kabral.

On je naveo da mu je predsjednik Brazilskog olimpijskog odbora Karlos Albert Nuzman otkrio spremnost Diaka da primi mito.

Kabral, koji je osuđen za više slučajeva korupcije i pranja novca, služi zatvorsku kaznu od 2016. godine, navode agencije.

On je potvrdio da je, sa Nuzmanom i brazilskim tajkunom Arturom Cezarom Soarešom, kupio glasove nekoliko članova Međunarodnog olimpijskog odbora prije ključnog sastanka 2009.

Kabral je naglasio da bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva nije bio diretno upleten, ali da je znao za sve.

Lula je prethodnio naveo da nije imao nikakvih saznanja o kupovanju glasova.

Na glasanju 2009. u Kopenhagenu, Rio je izabran za domaćina ljetnih igara 2016. u konkurenciji s Madridom, Čikagom i Tokijom, podsjećaju agencije.