latinica  ћирилица
05/07/2019 |  11:44 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Trebinje: Izložba za slijepa i slabovida lica

Projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske - specijalizovana izložba za slijepe i slabovide osobe "Prostor, oblik, dodir", predstavljena je posjetiocima u Trebinju. Izložba obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i posvećena je umjetničkoj grupi "Prostor - Oblik" koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Izložba "Prostor, oblik, dodir", autora dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, nastala je 2015. godine povodom četiri decenije od osnivanja umjetničke grupe "Prostor - Oblik" koja je sedamdesetih godina XX vijeka afirmisala apstrakciju kao novi likovni izraz u bosanskohercegovačkoj umjetnosti.

- Željeli smo sami sebi da postavimo jako neobičan zadatak - a to je kako predstaviti apstraktnu umjetnost slijepim osobama. Pokušali smo kroz saradnju sa Tiflološkim muzejom iz Zagreba, uz pomoć audio vodiča, taktilnih reprodukcija, legende na Brajevom pismu, prilagođavanjem slika mirisom i zvukom, kao i replikama skluptura da dočaramo jedan potpuno novi svijet ljudima koji nisu u mogućnosti da vide vizuelno umjetnost zbog njihovog hendikepa - rekla je dr Vujković.

Žana Vukičević, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti istakla je da je na izložbi zastupljeno devet autora, dvadeset reprezentattivnih djela iz njihovog opusa koji pokazuju na koji način su se oni bavili apstrakcijom, kao tada veoma inovativnim umjetničkim pravcem na prostoru BiH.

- Zastupljene su slike, grafike, crteži i skulpture. Ova umjetnička grupa je veoma značajna za istoriju umjetnosti ovoga prostora, jer je uvela apstrakciju kao novinu i raskrstila sa figuraciom, kao do tada preovlađujućom umjetnošću i interesovanjem - istakla je Vukičevićeva.

Izložba "Prostor, oblik, dodir" prva je ovakvog oblika u Trebinju i posebna je prilika za da uvidimo kako se malo radi za ljude koji nisu u mogućnosti da učestvuju u kulturnim događajima, a posebno likovnim izložbama. U Muzeju Hercegovine se nadaju da će i trebinjski muzej uskoro biti u prilici da dio svojih eksponata prezentuje na ovaj način.

Izložba u Trebinju realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja.