latinica  ћирилица
05/07/2019 |  12:46 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Škrbić i Matejić potpisali Sporazum o naučno-stručnoj i poslovnoj saradnji

Dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić i dekan prištinskog Medicinskog fakulteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Suzana Matejić potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o naučno-stručnoj i poslovnoj saradnji.

Škrbić je istakao da Ugovor podrazumijeva međusobnu razmjenu nastavnog kadra, specijalizaciju, rad na zajedničkim projektima, te uključivanje jednog broja studenata prištinskog Medicinskog fakulteta u treći ciklus doktorskih studija u Banjaluci.

- Mislim da mreža medicinskih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske treba da bude intenzivnija i da zajednički apliciramo za različite međunarodne projekte - rekao je Škrbić novinarima.

On je podsjetio da ova dva fakulteta sarađuju od ranije, te da su studenti iz Kosovske Mitrovice imali priliku da gostuju u Banjaluci, posebno u maju kada je održan Kongres studenata medicine.

Škrbić je rekao da su gosti iz Kosovske Mitrovice, osim Medicinskog fakulteta posjetili Dentalnu kliniku, Zavod za sudsku medicinu i Zavod za transfuzijsku medicinu u Banjaluci.

Matejićeva, koja je ove godine preuzela i predsjedavanje Zajednicom fakulteta medicinskih nauka Srbije, istakla je da želi uspješnu naučnu, zdravstvenu i vaspitnu saradnju dvije visokoškolske ustanove, dodajući da to predstavlja put u budućnost.

Matejićeva je Škrbiću uručila knjigu Zadužbine Kosova i Metohije, ističući da je ponosna na srpsku istoriju i slavu.

- Ovo nije samo slava i ponos, ovo je i obaveza. Donosim dekanu Škrbiću zadužbine Kosova i Metohije da ih u budućnosti zajedno nosimo - poručila je Matejićeva.

Ona je rekla da je ove godine broj upisanih studenata na prištinski Medicinski fakultet sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici bio na prošlogodišnjem nivou uprkos negativnoj kampanji, situaciji i okruženju u kojem se nalazi.

- Imali smo veći, odnosno rekordan broj prijavljenih studenata, prijemni ispit je prošao u najboljem redu uz poštovanje Zakona Srbije koji se sprovode na našem fakultetu i Univerzitetu - dodala je Matejićeva.