latinica  ћирилица
05/07/2019 |  13:28 | Autor: SRNA

Brnabić: Očekujemo uskoro Plenkovićevu posjetu

Premijer Srbije Ana Brnabić očekuje da će premijer Hrvatske Andrej Plenković uskoro posjetiti Beograd i da će tokom hrvatskog predsjedavanja EU, od 1. januara 2020. godine, fokus biti na proširenju Unije.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Očekujemo uskoro posjetu premijera Plenkovića koji će, koliko sam informisana, obići region i vjerujem da ćemo imati dobre razgovore - rekla je Brnabićeva novinarima u Poznanju gdje učestvuje u radu Samita EU-zapadni Balkan.

Ona je istakla da zemlje regiona moraju više da se fokusiraju na to šta međusobno mogu da urade i da se pomjere od populizma, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je ocijenila da je najlakše biti populista, ali da to nije dobro za region, građane i evropske integracije Srbije.

- Moramo biti racionalniji, pragmatičniji, hrabriji i ne smemo donositi populističke odluke zato što će to dovesti do toga da region koji je, nažalost, još rovit, ne bude atraktivan za Evropu i investitore - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija ima veliki interes da region izgleda drugačije, da bude stabilniji i bolje povezan i da, prije svega mladim generacijama, pruži drugačiju perspektivu.

Govoreći o Berlinskom procesu, u okviru kojeg se u Poznanju održava Samit EU-zapadni Balkan, Brnabićeva je ocijenila da je posljednji pozitivan samit sa konkretnim rezultatima održan u Trstu, gdje je potpisan ugovor o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope i formirana Privredna komora zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je prošlogodišnji Samit u Londonu više bio fokusiran na politička pitanja i problem nestalih, koji Srbija želi da riješi.

- To je nešto što moramo da uradimo i što dugujemo svim porodicama. Nažalost, nisu svi u regionu posvećeni pitanju nestalih. Nastavićemo da radimo na tome u okviru svih međunarodnih organizacija - poručila je Brnabićeva.