latinica  ћирилица
05/07/2019 |  14:46 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Kovačić: Kako su posmrtni ostaci srpskih žrtava iz Podrinja stigli u Visoko?

Predsjednik Udruženja za traženje nestalih Bratunca i Srebrenice Milka Kovačić izjavila je Srni da ima određene podatke da se posmrtni ostaci nekih srpskih žrtava iz Podrinja nalaze u Visokom i postavila pitanje kako su nakon rata tamo stigli.
Bratunac - Milka Kovačić - Foto: SRNA
Bratunac - Milka KovačićFoto: SRNA

- Zašto su tamo odnesene srpske kosti - rekla je Kovačićeva i ocijenila da to pokazuje da se manipuliše sa posmrtnim ostacima.

Kovačićeva je navela da Institut za traženje nestalih BiH radi pod pritiskom Bošnjaka koji opstruišu traženje i identifikaciju nestalih Srba i manipulišu žrtvama, te da Tužilaštvo BiH godinama radi po instrukcijama bošnjačkog višegodišnjeg direktora Instituta Amora Mašovića. 

- Mašović na sve načine opstruiše donošenje odluka o prekopavanju terena i otvaranju masovnih grobnica gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih i ubijenih Srba, te za traženje i identifikaciju srpskih žrtava iz posljednjeg rata - tvrdi ova žena čiji je muž nestao 1992. godine.

Prema njenim riječima, zbog bošnjačkog uticaja i pritiska ne dozvoljava se obavljanje identifikacije posmrtnih ostataka oko 300 Srba koji se nalaze u kosturnici u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Ona kaže da se sa područja Bratunca i Srebrenice još traži 52 nestalih Srba među kojima je i njen muž Božidar koji je radio kao učitelj u Tegarama kod Bratunca.

#Moj muž je zarobljen i bio je izložen toturi u zloglasnom logoru "pilićarnik" u Gornjim Potočarima kod Srebrenice za što postoje svjedoci.

Prema informacijama koje sam dobila iz više izvora, ubijen je u dvorištu Azema Adžovića u kojoj je bila komanda lokalne muslimanske jedinice. O svemu postoje dokazi, ali se ne zna gdje su njegovi posmrtni ostaci - rekla je Kovačićeva.