latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:35 ⇒ 16:44 | Autor: Agencije

Hercegovina-Hrvatska: Zaplijenjeno pola tone skanka

Pripadnici SIPA zajedno sa hrvatskim USKOK-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, na više lokacija na području zapadne Hercegovine vrše pretrese i hapšenja osumnjičenih za učešće u krijumčarenju narkotika.

U akciji kodnog naziva "Tebra" koja se tokom cijelog dana provodi na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaplijenjeno je ukupno 500 kilograma droge skank, javljaju federalni mediji.

Službenici MUP-a Hrvatske pronašli su i zaplijenili oko 200 kilograma skanka, dok su na području BiH pripadnici SIPA pronašli blizu 300 kilograma narkotičkih sredstava.

Policijska akcija nazvana "Tebra" počela je jutros u Hrvatskoj, a uhapšeno je već desetak osoba koje se dovode u vezu s proizvodnjom i trgovinom narkotičkih sredstava, ali i drugih krivičnih djela poput paljenja automobila.

U BiH, u Ljubuškom, uhapšene su dvije osobe zbog sumnje na ista krivična djela.

Akcija još traje i vrše se pretresi određenih lokacija i potraga za osumnjičenim.

Aktivnostima u međunarodnoj operaciji "Tebra" rukovodi tužilac iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji koordiniše rad više desetina policijskih službenika na terenu, kao i komunikaciju sa kolegama u Hrvatskoj, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon pretresa i hapšenja osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.