latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:51 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

"Petrovdanski dani" u Srebrenici od 7.jula

Tradicionalna memorijalna kulturno-sportska i humanitarna manifestacija "Petrovdanski dani 2019" biće zvanično otvorena u nedjelju, 7. jula, u Kulturnom centru u Srebrenici podsjećanjem na srpska stradanja na području Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i prikazivanjem dokumentarnog filma "Tuzlanska kapija".
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Otvaranje manifestacije predviđeno je u 20.00 časova. Svečanom otvaranju memorijala prethodiće služenje liturgija povodom obilježavanja Ivanjdana i turnir u malom fudbalu u Božićima kod Skelana u srebreničkoj opštini.

Iako su srpska udruženja proistekla iz rata najavljivala da će 13. jula postaviti spomen-ploču na bivšu zgradu policijske stanice, što je bilo u prvoj varijanti programa manifestacije, ta aktivnost u finalnom programu nije navedena, a načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je Srni da će nadležni iduće sedmice razmatrati to pitanje.

U okviru memorijalnog programa biće predstavljeno više knjiga, svjedočenja i dokumentarnih filmova o srpskom stradanju u 20. vijeku. Biće organizovano više sportskih takmičenja kao i tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Biće priređena i promocija Zbornika radova sa Međunarodne naučne konferencije o Srebrenici, održane u aprilu u Banjaluci.

Predviđeno je da ovom predstavljanju prisustvuju Milovan Milutinović, Slobodan Župljanin i Vladimir Lukić, koji su bili organizatori i učestvovali u radu te konferencije.

Kao i svake godine predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice posjetiće više porodica poginulih srpskih boraca, nekoliko ratnih vojnih invalida i bolesnih demobilisanih boraca i uručiti im određenu pomoć.

Memorijal će biti završen 14. jula fudbalskim turnirom u selu Toplica koji se organizuje u slavu sveštenomučenika Bobana Lazarevića, koga su muslimanske snage pod komandom Nasera Orića ubile 5. jula 1992. godine u selu Krnjići, gdje je obavljao vjerski obred.

"Petrovdanski dani" organizuju se u znak sjećanja i odavanja počasti za 69 srpskih žrtava poginulih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Na Petrovdan, 12. jula, nakon liturgije u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biće organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će u 12.30 časova biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 69 srpskih civila i vojnika ubijenih i poginulih na Petrovdan 1992. u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Na Petrovdana te godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a 22 zarobile. Među zarobljenima bilo je sedam živih koji su naknadno umoreni, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Načelnik Grujičić rekao je da se predstojećih dana održavaju godišnjice bošnjačkog i srpskog stradanja u ovom mjestu i pozvao stanovnike na dostojanstvo i da obilježavanja proteknu kako i dolikuje komemoracijama, mirno, uz poštovanje svih žrtava kao i prethodnih godina.