latinica  ћирилица
05/07/2019 |  16:25 ⇒ 16:25 | Autor: SRNA

Hrvatski poslanici traže istragu protiv Semihe Borovac

Šesnaest hrvatskih poslanika u Skupštini HNK zatražilo je zaštitu stanovništa Hercegovine i istragu protiv ministarke za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semihe Borovac, koja je najavila da će prihvatni centar Salakovac, kod Mostara, najvjerovatnije, biti korišten za prihvat porodica boraca Islamske države iz Sirije koje se vrate u BiH.
Semiha Borovac (Foto: Fena) -
Semiha Borovac (Foto: Fena)

Hrvatski političari u HNK oštro su reagovali na jučerašnju izjavu Borovčeve tokom posjete centru Salakovac i zatražili reagovanje pravosudnih institucija u BiH, kao i međunarodnih institucija.

Oni su u otvorenom pismu Borovčevoj, kao i Savjetu ministara u tehničkom mandatu, tužilaštvima, poslaniku u Evropskom parlamentu, te Ambasadi Švajcarske, naglasili da jučerašnji poziv predstavlja ponovni pokušaj destabilizacije bezbjednosne situacije i zlonamjernog djelovanja Borovčeve u ovom dijelu Hercegovine.

Hrvatski poslanici tvrde da je ovo tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo Borovčevoj poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog dijela Hercegovine.

- Odgovorno vam tvrdimo da nam ne trebaju ni migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac. Nama ne trebaju kao gosti, niti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge, samo zato što su različiti od njih. Tražimo da institucije krivičnog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona BiH, posebno sprovođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Krivičnog zakona BiH - naglašeno je u pismu poslanika u Skupštini HNK.

Oni podsjećaju Borovčevu da su sve njene dosadašnje odluke o ovom pitanju samovoljne i nisu dobile potrebna odobrenja, prvenstveno SM, a potom ni nadležnih tijela HNK i grada Mostara.

- Odgovorno vam tvrdimo da ćemo, u ime naroda i građana koji su nas birali, učiniti sve da se vaše zlonamjerne i protivzakonite namjere ne ostvare. Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje sprovodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije. Dovoljno je samo pogledati šta ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom učinili u Bihaću i Tuzli, pa da se normalan čovjek zapita da li imate i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku. Nadamo se da nećete i ovaj put tvrditi da smo pokušali ponovo napraviti tzv. državni udar - poručuju poslanici u otvorenom pismu.

Šesnaest hrvatskih poslanika javno je pozvalo SM u tehničkom mandatu da analizira zloupotrebe ovlaštenja i nezakonite aktivnosti Borovčeve, te da zaštiti stanovništvo ovog dijela Hercegovine od samovolje ovakvih pojedinaca.

- Tražimo i da javno odgovorite imaju li pomenute tvrdnje Borovčeve o smještaju migranata i porodica povratnika sa sirijskog ratišta potrebna odobrenja i odluke Savjeta ministara? Ukoliko nemaju, javno pozivamo Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo FBiH i Tužilaštvo HNK da ispitaju samovolju i zloupotrebu položaja Semihe Borovac - poručuju ovi poslanici.

Oni su pozvali i ambasadorku Švajcarske Andreu Rauber Sakser, koja je juče boravila u Mostaru, da javnosti pojasni kakva je njena uloga u ovim ilegalnim aktivnostima Semihe Borovac.

- Istovremeno se obraćamo i vlastima prijateljske Švajcarske da preispitaju ovakvo ponašanje svoje predstavnice u BiH - naglašava se u pismu.

U pismu se navodi da poslanici posredstvom poslanika u Evropskom parlamentu javno pozivaju institucije EU da se uključe u ovaj slučaj i zaštite stanovnike ovog dijela BiH, koji su po državljanstvu državljani i EU, od samovolje nosilaca vlasti na nivou BiH.

Na području Sirije trenutno boravi oko 300 osoba porijeklom iz BiH, među kojima je 200 djece.