latinica  ћирилица
05/07/2019 |  16:56 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

U zajedničkim institucijama 583 nova službenika

Podaci Ministarstva finasija i trezora BiH potvrdili su da je broj zaposlenih u zajedničkim institucijama poslije izbora povećan za 583 nova službenika.

Savjet ministara, u tehničkom manadatu, ne samo da ne odolijeva izazovu novih zapošljavanja nego nastoji da imenuje i nova rukovodstva brojnih institucija.

Ministarstvo finansija i trezora BiH krajem maja je isplatilo plate za 22.389 osoba u zajedničkim institucijama. To potvrđuje da je prekršena odluka o kontroli zapošljavanja službenika, kako je ranije i tvrdio poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Nikola Špirić.

On pretpostavlja da je broj od 583 novozaposlena dodatno povećan u junu, za koji još nema zvaničnih podataka.

- To naprosto nije put kojim ova zemlja treba da ide, ja na to upozoravam. Mnogi su sumnjali u moje izjave, ali su na kraju dobili izvještaj Ministarstva finansija i trezora koji je objavljen i to je možda najžešće upozorenje kuda plovi brod sa ovim Savjetom ministara - navodi Špirić.

Špirić upozorava i na problem osnova po kojem plate primaju i novi i stari zaposleni. Podsjeća da ne postoji odluka o privremenom finasiranju za aktuelni kvartal.

- To znači da svako plaćanje koje se vrši ovih dana je izvanzakonsko. Tako da mi lagano sa ovim Savjetom ministara ulazimo formalno pravno u kršenje zakona i pravnu anarhiju - kaže Špirić.

Iz Kabineta predsjedavjućeg Savjeta ministara BiH, u tehničkom mandatu, Denisa Zvizdić odgovore na pitanja o ovoj temi najavljuju za sutra.

Biće to prilika i da Zvizdić prokomentariše namjeru Savjeta ministara, sastavljenog prije četiri i po godine, da imenuje i nova rukovodstva brojnih institucija čijim je rukovodiocima istekao mandat. Podsjećamo da kompletnom rukovodstvu ili njegovom dijelu do kraja godine mandat ističe u velikom broju agencija, kancelatrija i odbora.

Tako, krajem novembra nove čelnike treba da dobiju SIPA i Obavještajno-bezbjednosna agencija. Predstoji i imenovanje prvog direktora Državnog zatvora u kojem će biti zaposleno 230 radnika.

Članovi Savjeta ministara u tehničkom mandatu ranije su izjavljivali da ne vide prepreku da odlučuju i o tim kadrovskim rješenjima.

Istovremeno stranake iz Republike Srpske, koje su na izborima dobile najviše glasova, tvrde da to pravo ne pripada odlazećem sastavu Savjeta ministara.