latinica  ћирилица
05/07/2019 |  17:23 | Autor: SRNA

U ponedjeljak u Doboju tematski sastanak sindikata ŽRS

Predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju pri "Željeznicama Republike Srpske" će u ponedjeljak, 8. jula, u Doboju održati tematski sastanak na kojem će zauzeti stav o nedavno održanim protestima, dostavljenom prijedlogu Uprave o pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te pravilniku o nagrađivanju radnika, najavio je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin.
Doboj: Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Doboj: Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

On kaže da su sindikati zainteresovani da protesti budu omasovljeni i da organizator bude Konfederacija sindikata Republike Srpske.

- Osim zahtjeva u vezi sa platama, idemo i sa zahtjevom za izmjenama Zakona o radu jer rješavajući pitanje `Željeznica` nismo riješili pitanje radničkih prava - izjavio je Marin.

On kaže da sindikati generalno nisu zadovoljni ponuđenom sistematizacijom radnih mjesta, ocjenjujući da ona još nije napravljena prema stvarnim potrebama.

- Ono što ja mogu reći u ime svog sindikata je da bi željeli što prije primjenu te sistematizacije da bi se u hodu mogle mijenjati neke stvari koje nisu urađene kako treba - rekao je Marin.

Marin je, komentarišući pravilnik o nagrađivanju radnika, rekao da će vrijeme pokazati da li će Uprava "Željeznica Republike Srpske" primjenjivati napisane odredbe.

- Znači, da li će /pravilnik/ biti baš primjenjivan prema radnicima koji su zaslužili nagradu ili primjenjivani prema poslušnicima - naveo je Marin.

Predstavnici šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri "Željeznicama Republike Srpske" održali su 7. juna polučasovni štrajk upozorenja sa kojeg su poručili da žele povećanje plata za do 12 odsto u naredna tri mjeseca ili će, u suprotnom, pristupiti sindikalnim metodama borbe za ostvarivanje svojih radnih prava.

Sindikalne organizacije su izrazile nezadovoljstvo što Uprava nije ispoštavala prethodni dogovor da po osnovu stimulacije, aprilsku i naredne plate do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, uveća za do 12 odsto, umjesto čega je povećana majska plata i to za šest, osam i deset odsto.

Štrajku se nisu odazvale dvije sindikalne organizacije - Sindikat mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

U okviru "Željeznica" djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.