latinica  ћирилица
05/07/2019 |  17:28 | Autor: SRNA

Beogradu pripala imovina u Ženevi, Frankfurtu, Harareu i Konakriju

Na sastanku predstavnika država sukcesora bivše SFRЈ u Beogradu odlučeno je da Srbiji pripadnu objekti Stalne misije pri UN u Ženevi i generalnog konzulata u Frankfurtu.
Panorama Beograda (foto: novinenovosadske.rs) -
Panorama Beograda (foto: novinenovosadske.rs)

Srbiji su pripale ambasade i kuće u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, kao i rezidencije u Konakriju u Gvineji.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda, uključujući i raspodjelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRЈ, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku su, takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene izmjene i dopune liste iz dodatka aneksa "B" u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRЈ, ali i upisa novopronađene imovine bivše SFRЈ, koja prethodno nije bila evidentirana.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podjela velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi.

Donesena je i odluka da se lista umjetničkih djela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše SFRЈ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi "Interpolu" radi potrage i preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti.

Naredni, 20. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRЈ, biće održan do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.