latinica  ћирилица
05/07/2019 |  18:47 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

U dom zeničkog paroha Marka Maleša pored troje djece stigle trojke!

U domu zeničkog paroha SPC Marka Maleša ovih dana vlada neopisiva sreća i radost.

Pored troje djece, u kuću su stigle i trojke, koje je sveštenikova supruga Stana na svijet donijele sredinom prošlog mjeseca.

Sveštenik Marko Maleš kaže da svojim primjerom daje nadu malobrojnom srpskom, pravoslavnom stanovništvu da mogu i treba da ostanu da žive u Zenici.

Majka Stana kaže da su djeca dobila imena Dušica, Marija i Nikola.

Priželjkivali su Maleši brojnu porodicu, očekivali četvrto dijete, a trojke su, kažu, Božiji dar. 

- Otišla sam kod doktorice da utvrdi trudnoću, a ona mi nakon ultrazvuka kaže "Muštuluk imaćete dvojke". Pogleda još malo na ultrazvuk i kaže imaćete i treće. Neopisiva je to radost, sreća - nastavlja Stana.

- Ljudi nas stalno pitaju kako sa šestoro djece, kako ćete uspjeti? ЈMi uopšte ne razmiljšamo o tome, uzdamo se u Boga i lični rad. Kako smo vaspitali ovo troje djece, tako ćemo i ove troje - ističe ponosno otac djece, jerej Marko.

Starija braća Dušan i Stefan pomažu majci oko hranjenja, nestašna Milica još je mala da to radi ali zato neizmjerno voli da se igra sa bebama.

Od pomoći je i baka Olgica.

Sloga i organizacija u porodici Maleš, pa odgajanje šestoro djece nije teret nego radost.

- Јako sam sretna, zadovoljna, pomažemo oko hranjenja, oblačenja... Imamo 10 unučadi - naglašava baka Olgica.

U vremenu u kojem "bijela kuga" i odlasci mladih "prazne" Srpsku, nakon što su Srbi u Federaciji svedeni na statističku grešku, primjer višečlane porodice zeničkog paroha djeluje nestvarno.

Umnožavati porodicu u Gradu gdje je od prijeratnih najmanje 20.000 Srba ostalo tek 120 domova sa najviše 600 pravoslavnih, gdje se bilježi tek po jedno vjenčanje i krštenje u odnosu na 40 i više sahrana, ravno je podvigu.

- Ovdje je prisutan trend odumiranja i tendencija odlaska. Јa dajem nadu srpskom, pravoslavnom stanovništvu da mogu da ostane ovdje da žive - dodaje Maleš.

Potrošačko društvo, konformizam i ko zna šta još uzeli su danak.

Srpska porodica broji jedno, eventualno dvoje, nerijetko porodice su bez djece. A bez djece upitna je budućnost naroda jer šta će nam teritorija ako nema ko u njoj da živi.

Sveštenička porodica Maleš iz Zenice ispunila je Božiju zapovjest...Rađajte se, napunite zemlju i vladajte njome..

Isvojim primjerom pokazuju da ima nade za bolje sutra...