latinica  ћирилица
05/07/2019 |  19:02 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Da li srpski predstavnici sada smiju na Kosovo ili ne?

Vijest da je srpskim državnim predstavnicima zabranjen ulazak na Kosovo je lažna, rekao je to premijer samoproglašenog Kosova, Ramuš Haradinaj, srpskoj premijerki Ani Brnabić, na samitu procesa Balkanske inicijative u Poznanju u Poljskoj.

Čini se da je sve plod unutrašnjeg sukoba u Prištini, jer pojedini kosovski predstavnici, uprkos svemu, i dalje tvrde da je odluka donijeta.

Vijest je lažna i nikakva kolektivna zabrana ulaska srpskim predstavnicima na Kosmet ne postoji, rekao je Haradinaj, a takvo saopštenje izdao je i kabinet Vlade samoproglašenog Kosova. Obrazloženja odakle je došla takva objava juče i dalje nema.

- Vlada Kosova nije uvela takvu odluku, ne postoji takva odluka. Postoji protokol i zakonska procedura. Svaki se zahtjev razmatra, mnogi su ušli u Kosovo. Vodim Vladu i nije bilo takve odluke - rekao je Haradinaj.

- Čula sam od gospodina Haradinaja da je lažna vijest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posjete KiM. Mene čudi da lažne vijesti u Prištini šire savjetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu - kaže premijerka Srbije.

Vijest nije lažna kaže s druge strane, zamjenik šefa prištinske diplomatije, Јetrljir Ziberaj. Iako, za sada, zvanično postoji samo na njegovom društvenom profilu, tvrdi da što se tiče ministarstva spoljnih poslova, ona je na snazi.

- Agresivno ponašanje Srbije, organizovanje takozvane humanitarne krize, hapšenje kosovskih građana, suprotstavljanje Kosovu na međunarodnom planu i lažna propaganda protiv Kosova, trebalo bi da bude zaustavljeno. Lopta je na strani Srbije i kada povuče nametnute tenzije, ova odluka će biti ukinuta - naveo je Ziberaj.

Dva su moguća scenarija kažu analitičari iz Prištine, ili je neko intervenisao sa Zapada da se povuče odluka, ili su je Hašim Tači i šef diplomatije Bedžet Pacoli, donijeli kako bi zadali Haradinaju udarac sa leđa. Ono što i dalje ostaje dilema je: da li srpski predstavnici sada smiju na Kosovo ili ne.

Priština je svojim potezima posljednjih dana maksimalno zaoštravala situaciju sa Beogradom, pa je i plasiranje ove vijesti možda bilo ispipavanje pulsa dokle mogu da idu, kažu analitičari. Ono što je činjenica je da ministarstvo spoljnih poslova samoproglašenog Kosova, a ne Haradinaj donosi takve odluke i ako ona zaista postoji, saznaće to prvi srpski zvaničnik koji se uputi na Kosmet.