latinica  ћирилица
05/07/2019 |  21:00 ⇒ 21:15 | Autor: SRNA

Otvoren Međunarodni festival tradicije i običaja "Kozara etno 2019"

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić otvorio je večeras u Donjoj Piskavici Međunarodni festival tradicije i običaja "Kozara etno 2019" koji će do ponedjeljka, 8. jula, okupiti više od 400 učesnika iz sedam zemalja.
Kozara etno 2019 - Foto: SRNA
Kozara etno 2019Foto: SRNA

Festival, koji će biti održan u Piskavici i Banjaluci, 15. put organizuju Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Piskavica" iz Banjaluke i banjalučka Turistička organizacija.

Ovogodišnja tema manifestacije je tradicionalna ishrana, koja ima i svoj scenski prikaz, ali i izložbu koja prikazuje stari običaj potkozarskog kraja.

Amidžić je rekao da će grad Banjaluka i ubuduće podržavati ovaj festival koji promoviše kulturu, tradiciju i običaje, ne samo Potkozarja i banjalučke regije, već cijele Krajine.

- Festival je svojevrstan čuvar tradicije i običaja koji nam otvara vrata širom svijeta - naglasio je Amidžić.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević istakla je da ovaj festival predstavlja izuzetno kvalitetan turistički brend koji traje već 15 godina.

- Brendirali smo slavu koja je bila i ostala dio ove tradicionalne manifestacije kao turistički proizvod koji nudimo. Turiste koji dođu u Banjaluku obavezno odvedemo u Piskavicu - navela je Radojevićeva.

Predstavnik KUD-a "Piskavica" Mladen Šukalo rekao je da će na Festivalu biti više od 400 učesnika iz sedam zemalja.

- Cilj je obogaćivanje kulturnog života Banjaluke, privlačenje što većeg broja turista u naš grad, podizanje svijesti o kulturnim raznolikostima i vrijednostima lokalnih identiteta, te animiranje za bavljenje seoskim turizmom ili proizvodnim djelatnostima - kaže Šukalo.

Prvi festivalski dan u Piskavici biće obogaćen izložbenom postavkom - etno tržnicom sa velikim brojem izlagača, potom defileom učesnika.

Drugi dan festivala namijenjen je tradicionalnim sportskim dešavanjima i etno-radionici.

U nedjelju, 7. jula, na Tvrđavi "Kastel" biće predstavljen muzički program "Etno fjužn" na kojem će nastupiti vokalno-instrumentalni sastavi koji njeguju tradicionalnu muziku sa pečatom modernog i urbanog.

Nastupiće Etno-grupa "Iva", Sanja Ilić i Balkanika i OliverSb2bELM.

Biće prikazana i modna revija kreatora Marka Fehera pod nazivom "Kozara etno-fjužn", obogaćena tradicionalnim motivima i ornamentima različitih regija utkanih na haljinama i tunikama modernog kroja.