X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/07/2019 |  15:42 ⇒ 20:58 | Izvor: RTRS

Nezapamćeno nevrijeme uništilo usjeve, u Bijeljini stradalo lice tokom sanacije (FOTO)

Olujno nevrijeme praćeno gradom i jakom kišom, koje je sinoć zahvatilo Republiku Srpsku, najveće štete je pričinilo u Semberiji, dijelovima Podrinja, Potkozarja i Posavine. Stotine poljoprivredenih proizvođača ostali su bez ovogodišnjeg roda kukuruza i drugih poljoprivrdenih usjeva, voća i povrća, zbog čega je reagovao i resorni ministar. U Bijeljini je jedno lice smrtno straradalo pri padu s krova tokom sanacije štete nastale za vrijeme olujnog nevremena.

Stanje je vrlo zabrinjavajuće, jer se ovakvo nevrijeme u Semberiji ne pamti. Vjetar je polomio stotine hektara kukruza, uništio plastenike i voćnjake. Ogromne su materijalne štete i na objektima i mehanizaciji.

Slično je i u drugim brojnim opštinama Srpske - Gradišci, Srpcu, Kozarskoj Dubici, Derventi, Brodu, Bratuncu i Srebrenici. Više hiljada potrošača u ovim opštinama je još uvijek bez električne energije. Posla je bilo i za vatrogasce i komunalne službe koji rade na raščišćavanju terena.

Nevrijeme u Bijeljini (Foto: RTRS)

Najvećem semberskom povrtaru Mladenu Laziću iz Golog brda, olujno nevrijeme uništilo je 30 plastenika. Štetu procjenjjuje na više stotina hiljada maraka.

Na potezu od Bijeljine prema graničnom prelazu Rača i Pavlovića mostu nevrijeme je sinoć u kasnim popodnevnim satima nanijelo neprocjenjivu štetu na kukuruzu, djetelini i pšenici čiji je rod je skoro uništen.

Oluja je lomila i betonske stubove pomoćnih objekata, uništena je poljoprivredena mehanizacija i druga dobra u seoskim domaćinstvimna. Mještani u ovom dijelu Semberije od jutros saniraju posledice nevremena, popravljaju krovove i sklanjaju oboreno drveće koje je vjetar čupao iz korijena.

Nevrijeme u Srpcu (Foto: RTRS)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da lokalne zajednice formiraju komisije za procjenu štete u vezi sa nedavnim vremenskim nepogodama, te da će se Vlada, na osnovu njihovih izvještaja, opredijeliti da li će i na koji način pomoći oštećenim poljoprivrednicima.

Pašalić je rekao novinarima u Banjaluci da će konačne podatke i iznose u vezi s tim imati tek u oktobru, s obzirom da će u međuvremenu, najvjerovatnije, na usjevima i objektima biti još štete od grada i drugih nepogoda.

- Ti podaci se uvijek zbrajaju na kraju godine, a Vlada je i do sada pomagala kada je bilo štete od grada, posebno na objektima - naveo je Pašalić, podsjećajući da su prve štete od grada, pa i poplava, ove godine zabilježene u aprilu.

Nevrijeme  u Srpcu (Foto: RTRS)

Od indirektnih posledica nevremena, nažalost, jedno lice je smrtno stradalo u Bijeljini, a deset ih je povrijeđeno tokom sanacije krovova i drugih radova na raščišćavanju terena nakon oluje, saopšteno je u Civilnoj zaštiti.

Na cijelom području Srpske, koje je juče bilo zahvaćeno nevremenom, više hiljada potrošača je i dalje bez električne energije, iako su ekipe nadležnih elektrodistribucija od sinoć na terenu. Protivgradna zaštita je pripravna i danas, a juče je ispaljeno 106 protivgradnih raketa.