latinica  ћирилица
09/07/2019 |  10:18 | Autor: TANЈUG

Na Kustendorf Klasiku 50 mladih muzičara

Sedmi festival ruske klasične muzike, od ove godine pod imenom Kustendorf Klasik, počinje sutra u Drvengradu i do 12. jula okupiće 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Bjelorusije, Njemačke i Kine.
Violina (ilustracija) Foto: Thinkstock -
Violina (ilustracija) Foto: Thinkstock

Mladi muzičari će se takmičiti za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a najbolje će izabrati žiri u kome će biti rektor Državne muzičke akademije iz Bejlorusije Јekaterina Dulova (predsjednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Festival će početi koncertom poznatog ruskog violiste Јurija Bašmeta, a druge večeri nastupiće Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna. Bašmet i Madžar će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Kustendorf pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umjetnika Јermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pjevačkog društva u pratnji Јužnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Program će obuhvatiti i radionice za mlade talente koje će voditi gosti festivala. U revijalnom programu biće izvedena savremena opera Mikaela Tarivardijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić, dok će u u okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biti prikazani filmovi "Tema" Gleba Panfilova i "Dobrodošli, ili bez prestupa" Elema Klimova. Večernji sati su rezervisani za džez u "Prokletoj avliji".

Festival, koji je do ove godine nosio naziv Boljšoj, zajednički projekat režisera Emira Kusturice i kompanije Gasprom njeft, pruža priliku mladim izvođačima da se predstave i upoznaju s istaknutim umjetnicima, da podijele iskustva i sa vršnjacima iz drugih zemalja i on kao takav postaje odskočna daska za razvoj njihove buduće karijere.