latinica  ћирилица
26/07/2019 |  16:14 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Drvar neće migrante

Na inicijativu ministra MUP– Kantona 10 u Drvaru je održan sastanak kriznog štaba, zbog informacije koja se pojavila da Savjet ministara u tehničkom mandatu ima namjeru dati zeleno svjetlo za formiranje prihvatnih,migrantskih centara u ovom gradu. Zaključeno je - kategorično "NE" smještanju migranata. Mišljenje dijele i građani Drvara.

Drvar je specifična sredina koja se bori sa sopstvenim problemima,tako da za migrante mjesta nema - jednoglasna je odluka Kriznog štaba. Opština Drvar neće dozvoliti da Savjet ministara u tehničkom mandatu sprovede, bilo kakve, kako navode "prljave odluke", bez saglanosti lokalne samouprave.

- U ovom slučaju opština Drvar je zauzela izričit stav da ne želimo da formiramo prihvatne centre. Ne želimo da markiramo Drvar od jednih tzv migrantskih ruta - istakla je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Ljiljana Radujko, predsjednica mjesne zajednice Drvar Grad potpuno isto razmišlja.

- U svakom slučaju građani će podržati Bezbjedonosni savjet, imaju našu podršku  - riječi su Ljiljane Radujko.

Dolaskom migranata u Drvar, problemi bi dodatno eskalirali od bezbjednosnih do zdravstvene zaštite, kategorični su u Kriznom štabu.

- Trenutno u opštini Drvar imamo oko 4.000 stanovnika i dođe nam još toliko ljudi sa strane onda šta je to, to će više ličiti na okupaciju ovih terena koji su gotovo etnički čisti srpski  - poručio je Milan Kunić, predsjednik Skupštine opštine Drvar.  

Tražeći nove rute prema Hrvatskoj, migranti već mjesecima prolaze kroz Drvar.

Od početka godine do danas kroz Drvar je proško dvije stotine migranata,svi oni su išli jednom rutom preko Drvara, do sela Tiškovac u Bosanskom Grahovu, a odatle do Hrvatske i EU.

Ako Savjet ministara u tehničkom mandatu bude istrajan u namjeri da u ovoj opštini osnuju prihvatni centar, Drvarčani poručuju da će biti prinuđeni izaći na ulice i blokirati ulaz migrantima. O migrantskoj krizi raspravljaće i na sjednici kriznog štaba Kantona 10, zakazanoj za narednu sedmicu u Livnu.