X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/08/2019 |  09:50 ⇒ 12:45 | Izvor: SRNA

Direktor Granične policije BiH: Ne možemo sami da branimo granicu!

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da ova agencija ne može sama da štiti granicu BiH i da nedostaje oko 1.000 službenika, ali da su od početka godine u saradnji sa drugim policijskim agencijama uspjeli da spriječe ulazak više od 7.000 ilegalnih prelazaka.
Granična policija BiH (foto: Anadolija) -
Granična policija BiH (foto: Anadolija)

Galić je istakao da ne mogu da se samostalno nose sa migrantskom krizom, jer nadležne institucije godinama zatvaraju oči pred činjenicom da nedostaje oko 1.000 službenika.

- Granična policija BiH s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i trenutnim brojem službenika neće moći samostalno da odgovori na složeno stanje na granici - rekao je Galić za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, u rješavanje migrantske krize u BiH treba da se aktivnije uključe ne samo domaće, nego i međunarodne nadležne institucije i agencije, od kojih se očekuje i materijalna i finansijska pomoć.

Galić je precizirao da, osim graničnih policajaca, granicu BiH čuva i 15 službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH, 28 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 84 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je dodao da se kontrola granice vrši na 83 međunarodna granična prelaza.

Galić je poručio da ovoj agenciji nedostaje oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uslovima, različite vrste senzora i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelaza, dronovi, specijalna vozila, mobilna oprema za pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu i drugo.

- Pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa službenicima drugih policijskih agencija od početka godine do danas spriječili su više od 7.000 ilegalnih prelazaka državljana visokog migracionog rizika - naveo je Galić.

On je naglasio da je među ilegalnim mgrantima najveći procenat ekonomskih, a prema državljanstvima najviše je Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca.

Galić je naveo da Granična policija BiH raspolaže sa 2.051 službenikom, a susjedna Hrvatska ima oko 6.000 graničnih policajaca, s tim da zemlje EU imaju daleko bolju i kvaliteniju opremu od one koja se koristi u BiH.