latinica  ћирилица
04/08/2019 |  12:43 | Autor: SRNA

Priština: Stipendija za Anastasiju Mihajilović

Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke dodijelio je stipendiju Anastasiji Mihajilović, učenici petog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u selu Sušica kod Gračanice.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

- Povod odluci bila je reportaža Novinske agencije Republike Srpske SRNA o porodici Mihajilović čiji je nosilac domaćinstva Ljubiša, učesnik rata, borac sa Paštrika - rekao je Srni predsjednik banjalučkog Odbora Milorad Arlov.

Arlov je rekao da je odluku o dodjeli pomoći maloj Anastasiji donio u dogovoru sa anonimnim donatorom.

Prema njegovim riječima, srpske porodice i njihovo stradanje na Kosovu i Metohiji niko bolje ne razumije od Srba iz Republike Srpske.

Stipendiju će od septembra primati i Ivona Micić, čiju sedmočlanu porodicu izdržava otac Aleksandar radeći za nadnicu, iako je i on, kao i Mihajilović bio aktivni učesnik rata.

- Na Kosovu i Metohiji smo obezbijedili stipendije za šestoro srpske djece, iz porodica Rakić, Pešić i Vuković iz Kosovske Mitrovice i uz Miciće i Mihajiloviće iz Gračanice stipendiju redovno dobija već tri godine Nikolina Maksimović iz sela Bosce kod Kosovske Kamenice koja ima teško oštećenje srčanog mišića - pojasnio je Arlov.

On je dodao da sto evra mjesečne pomoći nije dovoljno da porodice prežive, ali je znak moralne podrške da izdrže u odluci da opstanu na svojim ognjištima iako su "ostavljene i zaboravljene".

Četvoromjesečne stipendije biće uručene na Preobraženje, 19. avgusta, u Crkvi Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Arlov je objasnio da je rad Odbora prepoznatljiv po nesebičnoj solidarnosti sa borcima, sa porodicama čiji su članovi branili srpsku državu.

- Pogubno je to što ti ljudi, kad je trebalo, nisu žalili živote i što danas o onim borcima koji su branilu državu Srbiju na Kosovu i Metohiji niko ne vodi računa - dodao je Arlov.

On je podsjetio da su građani i institucije Srpske do sada obezbijedili stotine hiljada evra pomoći srpskim porodicama na Kosmetu.

- Izgradili smo zgradu sa osam stanova prostorijama Centra za socijalni rad i Udruženja `Podrži me`. Tu su hiljade i hiljade evra koje smo djeci na Kosmetu usmjerili posredstvom novogodišnjih i Božićnih paketića, kupovinu televizora, veš mašina, lap-top računara, potom boravak oko 5.000 dječaka i djevojčica u Srpskoj u okviru akcije `Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Srpske - naveo je Arlov.

On je napomenuo da je sada najaktuelniji projekat izgradnje Centra za dnevne potrebe djece sa posebnim potrebama u Kosovskoj Mitrovici, čija bi realizacija trebalo da počne za nekoliko dana.

Arlov je naglasio da je do sada u okviru proslava slava u srpskim svetinjama na Kosmetu podijeljeno sedam zlatnika.