latinica  ћирилица
28/08/2019 |  12:01 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Novi Grad: Raste interesovanje za uzgoj lješnika

U Novom Gradu raste interesovanje za uzgoj lješnika, a trenutno 12 vlasnika ima zasade na ukupno 9,6 hektara, rekao je Srni stručni saradnik u opštinskom Odsjeku za poljoprivredu Dušan Vujanović.
Novi Grad - zasadi lješnika - Foto: SRNA
Novi Grad - zasadi lješnikaFoto: SRNA

- Oko 80 odsto parcela zasađeno je u protekle četiri godine. Proizvođači su uglavnom koristili sadnice iz sertifikovanih rasadnika - naveo je Vujanović.

On kaže da opština Novi Grad podstiče podizanje zasada voća na najmanje tri dunuma sa 40 odsto iznosa investicije.

Rade Medić, koji uzgaja lješnik u rodnim Bojištima na 10 dunuma, kaže da je zadovoljan prinosom prve berbe i smatra da je uzgoj ove vrste voća isplativ i da ima budućnost.

Medić navodi da je plantažu lješnika zasadio prije tri godine i da najbolji rod očekuje od pete godine.

On živi u Kostajnici, a plantažu lješnika je, osim planirane ekonomske koristi, zasadio i zbog zadovoljstva i prilike da boravi u prirodi.

- Zasađeno je 508 sadnica. Zastupljene su četiri sorte - halski džin, istarski dugi, istarski kratki i rimski. Više sorti je potrebno zbog oprašivanja - precizirao je Medić.

On je naveo da je za uspješnu proizvodnju prije sadnje potrebno obaviti analizu zemljišta, dobro pripremiti parcelu, odabrati kvalitetne sadnice i primijeniti sve agrotehničke mjere, uključujući zaštitu od štetočina.

Prema njegovim riječima, lješnik dobro podnosi nisku temperaturu, a tokom ljeta, je potrebno navodnjavanje.

- Zadovoljan sam prvom berbom, prinos je oko 250 kilograma. Važno je da ima roda, tržište neće biti problem - rekao je Medić.