latinica  ћирилица
31/08/2019 |  11:45 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Komemorativni skup u Garavicama kod Bihaća otkazan zbog migranata

Sve dok se pitanje velikog priliva migranata ne uspije riješiti u saradnji sa institucijama BiH, radi očuvanja bezbjednosti, na području Unsko-sanskog kantona, sve manifestacije javnog karaktera biće otkazane. Među njima i održavanje komemorativnog skupa u Garavicama kod Bihaća, najavljenog za 14. septembar, izjavio je za Radio-televiziju Republike Srpske, ministar MUP-a Unsko-sanskog kantona, Nermin Kljajić.

On je istakao da je razlog otkazivanja održavanja ovog, ali i svih drugih javnih skupova na području Unsko-sanskog kantona, sprečavanje eventualnih incidenata, u kantonu, u kojem trenutno boravi oko sedam hiljada migranata.

- Uprava policije Unsko-sanskog kantona napravila je bezbjednosnu procjenu svih javnih okupljanja, uključujući i obilježavanje manifestacije na Garavicama zbog narušene situacije s migrantima na području USK. Sve manifestacije u narednom periodu su zabranjene dok se ne smiri pitanje migracija ne stavi pod kontrolu. Ne samo te, već i neki javni koncerti biće zabranjeni. Sve će biti zabranjeno dok pitanje migracija ne stavimo pod kontrolu, jer imamo preko 3. 500 migranata koji se slobodno šeću u USK i nemamo prihvatni smještaj da te ljude smjestimo, tako da moramo voditi računa o bezbjednoti svih građana i ne smijemo dozvoliti nikakve incidente - rekao je Kljajić.

Međutim, zabranu održavanja 78. godišnjice od ustaškog zločina u Garavicama kod Bihaća, počinjenom nad više od 12.000 Srba u Drugom svjetskom ratu, osudili su predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

- Smatramo da je krajnje nekorektna i promašena odluka MUP-a Unsko-sanskog kantona, jer oni se igraju sa komemoracijom ubijenim ljudim, a kada se igrate sa komemoracijom ubijenim ljudima, onda se igrate i sa komemoracijom svih ubijenih ljudi, ne samo Srba, onda se igrate i sa komemoracijama Bošnjacima u Republici Srpskoj ili na nekim drugim mjestima. Tako da MUP Unsko-sanskog kantona je totalno pogriješio i donio odluku o kojoj očigledno nisu dobro razmislili. Očigledno nisu vidjeli dalekosežnost takve odluke - istakao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.