latinica  ћирилица
08/09/2019 |  17:30 ⇒ 22:19 | Autor: RTRS

U opštini Teslić nema ko da bere šljive

Manjak radne snage zadaje glavobolju voćarima na području opštine Teslić. Zbog sve manje sezonskih radnika, šljive skoro da nema ko da bere.

Na 1.000 sadnica Novo Puljić očekuje oko 30 tona šljive. Za berbu se namučio da nađe desetak berača, jer je, kaže, svake godine teže doći do radnika.

- Sve je teže naći berače, i ono što nađeš to su uglavnom osobe starije dobi i morate prihvatiti onu cijenu koju oni kažu jer drugog izbora nemate - priča Novo.

Zarada berača i nije tako loša, kaže Mirko Lazić iz Čečave. To je jedan od razloga zbog kojih je odlučio da ove sezone odvoji barem 10 dana za berbu šljiva. On ističe da je dnevnica 40 do 50 maraka plus obrok.

Šefika Čakić iz Ruževića kaže da dnevno radi deset sati i da se može dobro zaraditi.

Na imanju Anđelka Ilinčića uskoro će berba jabuke. U voćnjaku je oko 6.000 sadnica što zahtijeva dosta posla, ali i berača. Zbog manjka radnika berba, kaže, potraje duže.

Nekada je bio problem kako prodati, a danas kako ubrati voćku, kažu i poljoprivredni stručnjaci. Svakodnevno se na terenu suočavaju s problemima poljoprivrednika.

Aleksandar Popović, stručni saradnik za voćarstvo u Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dodaje da u vrijeme berbe odjednom treba dosta radnika, a pogotovo radnika koji probiru voće po klasama.

U nedostatku radnika, tamo gdje je moguće, savjetuju mašinsko branje. Međutim, problem je što na malim parcelama taj način branja uglavnom nije isplativ.