latinica  ћирилица
25/09/2019 |  09:03 ⇒ 19:16 | Autor: klix.ba

Teške optužbe na račun hrvatske policije: Vrućim šipkama žigosali migrante

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske juče je odbacilo navode portala H-Alter koji je, među ostalim, objavio da je hrvatska policija "kažnjavala migrante" pržeći im noge vrućim željeznim štapom.
Migranti - povreda  (foto:H-alter.org) -
Migranti - povreda (foto:H-alter.org)

- Kako bi bilo koji navod bio službeno provjerljiv potrebno je raspolagati barem nekim informacijama, a iz novinskog teksta oni nisu vidljivi - saopšteno je iz MUP-a.

Navedeni portal objavio je svjedočenje migranata, njih desetak, o tome da su ih četiri policajca kažnjavala.

- Prvo udaranje po nogama, zatim brijanje noge i prženje vrućim željeznim štapom - svjedočanstvo je migranta koje je objavio portal H-Alter.

Migrant koji je trenutno u BiH, gdje ga je na kraju vratila hrvatska policija, dostavio je fotografiju spržene desne noge, potvrdu da je primljen u ambulantu u Bosanskoj Krupi te fotografiju lijekova koje uzima da se oporavi od povrede.

Tvrdi kako se incident dogodio početkom septembra, kada je s grupom ljudi prešao granicu između Hrvatske i BiH.

- Dva dana nakon mučenja, po povratku u BiH, dvadesetšestogodišnji Ahmad potražio je pomoć u ambulanti u Bosanskoj Krupi. Doktor je utvrdio kako ima opekotine na prednjoj strani desne potkoljenice - navodi se.

Migrant se nalazi u kampu Bira u Bihaću, a nasilje hrvatske policije prijavili su Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).