latinica  ћирилица
27/09/2019 |  16:06 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Hoće li na granicu BiH sa Hrvatskom stati i pripadnici FRONTEKS-a

Fronteks pomaže zemljama Evropske unije i zemljama pridruženim šengenskom prostoru pri upravljanju njihovim spoljnjim granicama.

U definiciji njihove primarne uloge sve je rečeno. Ipak, ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić misli da bi dolaskom Fronteksa zaštitio granice BiH. MUP Srpske upozorava da se njihovim dolaskom ne bi spriječio priliv migranata, ali bi bio blokiran njihov put ka Hrvatskoj i EU.

Sporazum sa Fronteksom pregovaran je bez MUP-a Republike Srpske, a tiče se unutrašnje bezbjednosti BiH, podrazumijeva učešće policajaca drugih država pod oružjem i policijskim ovlaštenjima na teritoriji Republike Srpske. Stoga iz MUP Srpske ukazuju da je proces potrebno vratiti u nove pregovore.

- Sporazum predviđa raspoređivanja pripadnika Fronteksa na teritoriji BiH prema granici države članice EU Hrvatske i ne mogu se rasporediti na granici sa trećom zemljom, Srbijom i Crnom Gorom. Neka vrsta kompromisa napravljena je Izjavom koja je u prilogu Sporazuma, ali Fronteks ne može poslati svoje predstavnike na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom sa ovlašćenjima da je nadziru, već bi mogli samo pružiti obuku i eksperte, raditi analizu rizika. - navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Mektićeve tvrdnje da je BiH jedina evropska zemlja van granica EU koja nije potpisala ovaj sporazum, nisu tačne. Srbija i Crna Gora jesu pregovarale, ali nisu ga potpisale. Albanija i Makedonija jesu, jer njima migranti dolaze iz zemlje članice EU – Grčke. Ali, Mektić u stavu institucija Srpske, opet nalazi opravdanje za svoj nerad.

- Zato što se politika involvirala u to, taj sporazum stoji u Predsjedništvu i ne može odatle nikako da krene - kaže Mektić.

Sporazum do daljnjeg treba izbjegavati, jer je sve što dolazi iz EU usmjereno da spriječi ulazalak migranata u zapadnu Evropu, upozorava i struka.

- Nude materijalnu pomoć da BiH postane parkiralište za migrante. Prema tome, potpuno je licemjerno, neopravdano i sve takve pokušaje treba spriječiti, jer oni jednostavno neće doprinijeti rješavanju problema, tj. migrantske krize u BiH - istakao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Da pri rješavanju globalne migrantske krize, Evropska unija vodi licemjernu i, kako kaže, dvolični politiku, saglasan je i direktor granične policije BiH.

- Naši političari počesto se dodvoravaju tim evropskim zvaničnicima, a ne da ih na oštar način upozore na ono što se radi u cijeloj priči sa migrantima - rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Saglasan je i Galić, da Fronteks Graničnoj policiji neće pomoći da obezbijedi poroznu istočnu granicu BiH, i navodi da su uz pomoć EU, Hrvati svoju granicu od priliva migranata obezbijedili čak i bespilotnim letjelicama.